HomeMijn geld beherenSaldo ontoereikend. Wat nu?

Saldo ontoereikend. Wat nu?

Ai, u hebt onvoldoende geld op uw zichtrekening staan. Lees hier wat u daaraan kunt doen.

Biep. ‘Saldo ontoereikend’, leest u op het scherm van de betaalterminal. U staat aan de kassa van de supermarkt, helaas, met een bankkaart zonder geldreserve. U hebt niet alleen nul euro op zak, maar nu gaat u ook zonder uw aankopen naar huis. Want, ja, hoe gaat u die betalen?

U hebt het vast ook al meegemaakt. Best vervelend. Gelukkig kunt u dat meestal heel makkelijk voorkomen. Hoe?

Onder nul

Met een kredietlijn kunt u bij de meeste banken even onder nul op uw zichtrekening. Het principe is eenvoudig. U vraagt een kredietlijn aan bij uw bankier. Na goedkeuring van uw aanvraag kunt u meteen tot 1.249,99 euro in het rood gaan, afhankelijk van bij welke bank u zit. Zorg er wel voor dat u minstens één keer per maand uw rekening terug aanvult tot 0 euro. Want zo staat het in de wet.

Kosten?

Een kredietlijn aanvragen is gratis. Let wel, telkens als u in het rood gaat, betaalt u rente op dat bedrag. Logisch, want uw bank schiet u dat geld voor een korte periode voor. Een soort van lening, zeg maar. Maar u gaat lekker wel met uw aankopen naar huis. Geen gênante momenten meer aan de kassa!

Nog een voordeel

Een kredietlijn is niet alleen handig als u aan de kassa staat, maar ook als u doorlopende opdrachten hebt. Het gebeurt soms dat er minder geld op uw rekening staat dan wat u maandelijks automatisch overschrijft. En dan gaat die doorlopende opdracht niet door. Jammer toch? Met een kredietlijn lukt dat wel. De automatische opdracht gaat gewoon door, u moet er alleen voor zorgen dat u uw rekening tijdig terug aanvult.

Andere oorzaken

Een verrichting wordt niet altijd geweigerd, omdat u onvoldoende geld op uw zichtrekening hebt. Soms is er ook echt iets mis met uw kaart. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met uw bankier.