HomeMijn geld beherenRequiem voor de rosse muntjes

Requiem voor de rosse muntjes

‘Te onhandig’, ‘te duur om te verwerken’ en ‘te weinig gebruikt’. Zowel consumenten als handelaars hadden heel wat kritiek op de rosse muntjes. Binnenkort wordt aan hun verzuchtingen tegemoetgekomen: de regering wil de muntjes van 1 en 2 cent afschaffen.

Op voorstel van minister van Financiën, Koen Geens, heeft de ministerraad onlangs een voorontwerp van wet goedgekeurd waarmee handelaars betalingen in eurocent mogen afronden. Zo moeten de euromuntstukken van een en twee cent stilaan uit roulatie geraken. Uit onderzoek blijkt immers dat 91% van de consumenten af wil van de muntjes van een cent en 83% van de muntjes van twee cent.

Prijzen afronden

“Via afrondingsregels zullen de muntjes op termijn verdwijnen”, zegt Davine Dujardin, de woordvoerster van minister Geens. “Afronden gebeurt op vrijwillige basis, maar moet wel consequent gebeuren. Als het totaalbedrag op het kasticket eindigt op 1, 2, 6 of 7 cent mag het afgerond worden naar een lager veelvoud van 5 cent. Als het totale bedrag eindigt op 3, 4, 8 of 9 cent mag het afgerond worden naar het hogere veelvoud van 5 cent.”

Een voorbeeld maakt veel duidelijk:

  • Als het totaalbedrag op uw kasticket bijvoorbeeld 60,01 of 60,02 euro is, betaalt u precies 60 euro.
  • Is het 60,03, 60,04, 60,06 of 60,07 euro, dan betaalt u 60,05 euro.
  • 60,08 en 60,09 euro ten slotte worden 60,10 euro.

Alleen het totaalbedrag

“Let wel”, zegt Dujardin, “dat geldt alleen voor het totaalbedrag op uw ticket, niet voor de individuele prijzen van de producten zelf. Zo is er dus geen impact op de prijzen en geen inflatie, zoals ook een studie van de Nationale Bank al bevestigd heeft. Het systeem is voor de winkeliers ook vrijwillig. Ze zijn niet verplicht om er aan deel te nemen.”

Maar de voordelen zijn duidelijk, klinkt het. Voor de winkeliers betekent het een flinke kostenbesparing en de consument is van die onhandige muntjes af.

Miljarden munten

Op dit moment zijn er ongeveer 1,4 miljard euro muntenstukken van een en twee cent in omloop. Dat aantal is stijgend, want ze worden nauwelijks gebruikt. De meeste muntjes worden opgepot of gaan verloren. Voor winkeliers is dat lastig, want zij moeten voortdurend muntjes bijhalen om te kunnen teruggeven, maar zelf ontvangen ze er nauwelijks.

Bovendien zijn de productiekosten voor de schatkist hoger dan de nominale waarde van de muntjes. En ook voor de banken en de Nationale Bank is het transport en de behandeling behoorlijk kostelijk.

Wet komt er aan

Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State en de Raad voor het Verbruik. Het is de bedoeling dat het parlement het nog voor het einde van deze legislatuur goedkeurt.