HomeMijn geld beherenRenoveren met een aannemer: opgelet voor de meerkosten

Renoveren met een aannemer: opgelet voor de meerkosten

Bent u van plan te renoveren? Let op, laat u niet verrassen door de meerkosten ... We geven u alvast een (onvolledig) lijstje mee van de kleine en grote ellende die u nog te wachten staat.

Een slecht geplaatste dwarsbalk, muren die niet waterpas zijn, een onderdeel dat niet meer in voorraad is... Er kan zo veel misgaan waardoor u, alles samen, met gemak 5 tot 10% boven uw oorspronkelijke renovatiebudget gaat. Ongeacht trouwens of u zelf aan de slag gaat of u laat bijstaan door een aannemer of architect.

Maar behalve die technische extra kosten moet u ook rekening houden met andere meerkosten waarmee u vooraf misschien niet aan gedacht had.

Nog voor er een offerte wordt opgemaakt, kunt u relatief eenvoudig een ruwe schatting maken van de kostprijs van een renovatie, aan de hand van een prijs per m² (professionals rekenen 800 tot 1200 euro/m² exclusief btw voor een totaalrenovatie met afwerking van gemiddelde kwaliteit, al moet er uiteraard altijd nog een gedetailleerde offerte opgemaakt worden). Maar daar zitten al die kleine (en grote) extraatjes nog niet bij, die de totaalprijs van uw renovatie nog een stuk zwaarder maken.

Het ereloon van de architect. Elke architect gebruikt zijn eigen formules. En er zijn diverse mogelijkheden: een vast bedrag, een uurtarief, een bedrag in verhouding met de gerenoveerde oppervlakte en natuurlijk – en dat is de meest gebruikelijke optie – een percentage van het bedrag van de werken. De Orde van Architecten[LC1]  geeft geen barema's of aanbevelingen in dit opzicht, maar op de markt schommelt dit percentage gewoonlijk rond de 12% (zonder de 21% btw die daar nog eens bovenop komt). Voor nieuwbouw zal die prijs wellicht lager liggen (rond de 10%) dan voor renovatie (veeleer 12%).

Het ereloon van de landmeter-expert. Uw architect hoeft echter niet noodzakelijk álle taken voor zijn rekening te nemen. Het is soms interessanter (en goedkoper) om plannen van het te renoveren goed op te maken vóór de architect aan zijn opdracht begint. Hebt u die niet gekregen samen met de sleutels van uw woning, dan zult u een beroep moeten doen op een landmeter-expert. Ook in die sector mag elke beoefenaar zelf zijn prijzen bepalen en die hangen samen met de vraag en het aanbod. Voor een huis met twee gevels van gemiddelde grootte betaalt u momenteel tussen 1.500 en 2.000 euro voor gedetailleerde plannen waarmee u een bouwaanvraag kunt indienen.

De overname van de gemene muren. De landmeter-expert (of eventueel uw architect) kan u ook helpen bij andere zaken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u verplicht een gedeelte van de muren van uw buur moet overnemen, bijvoorbeeld als u uw huis breder maakt waarbij u 'steunt' tegen de muur van uw buur, die al gebouwd is. Dat wordt dan een zogenaamde 'gemene muur'. De prijs daarvan wordt berekend op basis van de eenheidsprijzen die elk kwartaal worden aangepast. Die bedraagt normaal gezien de helft van de waarde van de muur. Maar als de muur bouwvallig is, kan die prijs verlaagd worden. Die gemeenmaking moet bovendien geregistreerd worden. De kosten daarvoor bedragen 10 tot 12,5%, afhankelijk van de plaats waarop uw goed zich bevindt (naast de portkosten).

De verzekering alle bouwplaatsrisico's. Tot slot raden we u sterk aan een verzekering alle bouwplaatsrisico's te nemen. Die verzekering dekt uw werf tegen alle schade en diefstal. En zorgt ervoor dat de verzekeringsmaatschappij sneller in actie komt, aangezien een enkele polis uw hele werf dekt. Zo voorkomt u een lange en dure onderbreking van de werken in geval van een geschil over de aansprakelijkheid voor de schade. De prijs van een dergelijke verzekering hangt af van het bedrag en de duur van de werken.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.