HomeVoordelig lenenRenovatie en energieprestatie: Vlaanderen legt strengere normen op

Renovatie en energieprestatie: Vlaanderen legt strengere normen op

Bent u van plan uw woning te renoveren? Dan moet u weten dat de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat) in Vlaanderen een stuk strenger zijn geworden.

Vorig jaar kondigde het Vlaams Gewest een verstrenging van de energienormen voor nieuwe woningen aan. Dit jaar zijn de verbouwingen aan de beurt.

Agenda 2021

Die verstrenging kadert in een initiatief van Europa om het energieverbruik tussen nu en 2021 aan banden te leggen. De Europese Commissie is bijzonder streng voor nieuwe gebouwen. Die moeten in 2021 aan de nulenergienorm voldoen. En de renovaties moeten volgen. Maar die normen zijn natuurlijk minder streng. Want een nulenergiewoning moet vanaf het begin in die optiek ontworpen worden. Die norm is dus niet haalbaar voor een verbouwing.

Voor alle werken met een bouwvergunning

De nieuwe regelgeving heeft het gemunt op alle renovatiewerken waarvoor er een bouwaanvraag of melding nodig is. Het gaat dus voornamelijk om installaties. Voor particulieren: verwarming, sanitair verwarmd water, koeling en ventilatie. Bedrijven moeten bijkomende normen naleven op het vlak van verlichting. Dankzij een online formulier komt u snel te weten aan welke EPB-eisen uw renovatiewerken moeten beantwoorden.

Alleen voor aanvragen ingediend vanaf 2015

Belangrijk detail: de nieuwe normen gelden alleen voor aanvragen ingediend vanaf 1 januari 2015. Hebt u eind 2014 een dossier ingediend en wacht u nog op een antwoord? Dan zijn de normen van 2014 nog van toepassing. Het is effectief de datum waarop u het dossier hebt ingediend – en niet waarop de bouwvergunning toegekend werd – die bepaalt welke norm geldt.