HomeMijn geld beherenRekeninguittreksels bewaren: hoelang, voor wie en voor wat?

Rekeninguittreksels bewaren: hoelang, voor wie en voor wat?

Elektronische rekeninguittreksels verdringen stilaan hun papieren tegenhangers. Maar wat moet u ermee? En (hoe) moet u ze bewaren?

Leve het digitale tijdperk!

Rekeninguittreksels. U denkt: een hoop paperassen en administratie. Niets is minder waar. Bij de meeste banken ruimen papieren rekeninguittreksels vandaag het veld voor elektronische. En dat is goed voor:

  • Uw papierverbruik: minder papier verbruiken is ecologisch.
  • Uw portemonnee: geen verzendkosten meer voor rekeninguittreksels die u niet hebt afgehaald.
  • Uw bewaring: gedaan met klasseren.

Hoelang die rekeninguittreksels bewaren?

U bent verplicht uw rekeninguittreksels 5 jaar te bewaren. Want stel dat u de fiscus over de vloer krijgt, dan moet u uw betalingen of stortingen op uw zichtrekening kunnen bewijzen. Bevatten uw uittreksels ook gegevens over schuldaflossingen? Dan moet u ze zelfs 10 jaar bewaren. Doe het in eerste instantie ook gewoon voor uzelf: uw uittreksels dienen als nuttig bewijsmateriaal voor uw aankopen.

Gratis bewaring op uw pc

Bekijkt u uw rekeninguittreksels elektronisch? Vergeet dan niet om ze altijd te bewaren op uw pc. Maar let op: voor meer vertrouwelijkheid bewaart u ze liefst in een aparte folder en niet op uw desktop (waar iedereen ze kan zien). Kopieer ze voor alle veiligheid ook nog eens op een externe harde schijf of een andere plaats (bijvoorbeeld de ‘cloud services’ Dropbox, of Google Drive, bieden een gratis basisdienst). Dan bent u er zeker van altijd een back-up te hebben.

Oeps, mijn rekeninguittreksels zijn kwijt

Bent u uw uittreksels vergeten te saven? Of bent u ze verloren? Geen paniek, in uw pc-banking kunt u bij de meeste banken tot 2 jaar terug in de tijd. Wilt u toch nog eerdere uittreksels opvragen, dan kunt u terecht bij uw bankagent. Maar let op, daar hangt dikwijls een prijskaartje aan vast.