HomeVoordelig lenenRamen kiezen: uitzicht op mooie besparingen

Ramen kiezen: uitzicht op mooie besparingen

Wie in zijn huis ramen wil plaatsen of vervangen, kiest in regel tussen drie verschillende materialen: pvc, aluminium of hout. Wat zijn de voor- en nadelen van elk materiaal? En wat scoort het best qua isolatie?

“Het zijn alle drie sterk verschillende materialen en elk heeft zijn voor- en nadelen”, zegt Stijn van Grinsven, zaakvoerder van de firma Finestra. “Er zijn grosso modo een viertal zaken waarmee u rekening moet houden bij de keuze tussen hout, pvc en aluminium: het uitzicht, de kleur, de prijs en de isolatie.”

Warme pvc

Laten we met die laatste beginnen: de isolatiewaarden. “Er is geen twijfel mogelijk, de beste isolatiewaarden verkrijgt u met een raam in pvc”, zegt Stijn van Grinsven. “De reden daarvoor is simpel: pvc is een kunststof die op zich al isolerend is en die makkelijk te bewerken is tot meerkamerprofielen. Aluminium is dat niet. In hetzelfde huis en onder dezelfde omstandigheden verbruikt u met pvc-ramen dus minder energie dan met aluminium ramen. Ook ramen in hout scoren hier trouwens vrij goed, alweer omdat het een massief materiaal is dat van nature isoleert.”

“Aluminium mag dan iets minder scoren qua isolatie, het heeft wel enkele andere belangrijke troeven”, meent de ramenspecialist. “U kunt heel ranke profielen maken, zelfs bij grote overspanningen. Het leent zich daarom heel goed voor een strakke, moderne architectuur waar momenteel veel bouwers naar op zoek zijn. Aluminium is bovendien een heel stabiel materiaal en heel onderhoudsvriendelijk, u hebt er bijna geen omkijken naar.”

Zwartkijkers

“Aan pvc hebt u ook niet veel werk, maar het is wel wat meer onderhevig aan warmteopname”, zegt van Grinsven. “We bieden alleen pvc aan die in de massa gekleurd is. Daardoor is het aantal mogelijke kleuren wat beperkter. Als een klant absoluut zwarte ramen wil, dan is de keuze bijna zo goed als beperkt tot aluminium. Een andere mogelijkheid is het Finstral KAB-systeem, waarbij we een pvc-raam afwerken met een aluminium overkapping aan de buitenzijde. Een zwart raam in puur pvc gaat te veel ‘werken’. Nu goed, er zijn ook fabrikanten die wel pvc in alle mogelijke kleuren aanbieden, maar dat doen ze door een soort gekleurde folie over het pvc te plakken. En dat is, naar mijn bescheiden mening, kwalitatief een minder goede oplossing.”

Likje verf

Blijft nog over: hout. Daar stelt het kleurenprobleem zich niet, want u kunt uw houten ramen in alle mogelijke tinten verven. “Maar dat is meteen ook de achilleshiel van dat product”, legt van Grinsven uit. “Hout is een tijdje weggeweest, maar het komt de laatste tijd weer helemaal terug. Hout is een heel warm, rijkelijk en natuurlijk materiaal, perfect geschikt voor bijvoorbeeld een landelijke stijl. Alleen: wilt u er jarenlang plezier van hebben, moet u uw houten ramen vrij intensief onderhouden. De eerste keer gaat u ze na 5 à 7 jaar toch een laagje verf moeten geven en daarna om de 2 jaar. Doet u dat niet, dan krijgt u afbladderende ramen waardoor het uitzicht van uw hele huis meteen verknoeid is.”

En dan komen we nog bij een laatste en niet onbelangrijke parameter: de prijs. “Gaat u voor een goede prijs-kwaliteitverhouding bent u beter af met pvc-ramen”, rekent Stijn van Grinsven ons voor. “Gaat u in hetzelfde huis voor aluminium ramen, dan moet u rekenen op een surplus van pakweg 15 tot 25%. De prijs van houten ramen is vergelijkbaar met die van aluminium ramen.”

Stevig staal

Er is overigens nog een vierde, veel minder gekend materiaal om ramen te maken: staal. Tot voor kort werd het haast alleen in industriële gebouwen toegepast. Maar tegenwoordig duikt het ook vaker op de woningmarkt op, opnieuw vooral in moderne architectuur. Staal is heel stabiel en sterk en kan heel grote overspanningen aan. Een schuifraam dat over twee verdiepingen loopt bijvoorbeeld, is praktisch alleen in staal te fabriceren. Het grote nadeel: de heel hoge prijs en het beperkt aantal firma’s dat dit soort raamprofielen maakt en installeert.