HomeMijn geld beherenPrognose rentevoeten: welke trends voor hypothecaire leningen?

Prognose rentevoeten: welke trends voor hypothecaire leningen?

Sommige experts denken dat een stijging van de rentevoeten op lange termijn mogelijk is, misschien zelfs al gestart is. Welke gevolgen heeft die rentestijging dan?

Door de mogelijke verharding van de politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) en de stijging van de inflatie denken sommige specialisten dat de rentevoeten op lange termijn gaan stijgen op de financiële markten. In Amerika is dat bv. al het geval. Het presidentschap van Donald Trump lijkt de vooruitzichten van de Amerikaanse economie versterkt te hebben met stijgende rentevoeten als gevolg. Gaat Europa die trend volgen?

Twee tegengestelde tendensen

Volgens Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING, is de situatie in Europa ver van duidelijk. “De lange rente wordt nu duidelijk beïnvloed door twee tegenstrijdige trends,” verklaarde hij in december 2016. “Enerzijds pleit de conjunctuurheropleving voor hogere rentevoeten. Anderzijds zetten de structurele trends, zoals de demografie of de productiviteitsevolutie, een rem op de mogelijke rentestijging.”

Als er zich al een stijging voordoet, zal die volgens de economist beperkt zijn. Volgens de laatste Beleggersbarometer van ING verwacht 39% van de beleggers zich dit jaar aan een stijging, 19% aan een daling en 42% aan een status quo.

Vooruitzichten rente hypothecaire leningen

In de veronderstelling dat de rente op lange termijn stijgt, kan dat een impact hebben op de hypothecaire leningen. Enkele banken kondigden onlangs aan dat de basisrentevoet van hun hypothecaire leningen zou stijgen. Betekent dit dat u zich moet haasten om vastgoed te kopen?

Daar kunnen we niet met zekerheid op antwoorden. De rentevoet van de woonkredieten is immers niet de enige factor die telt.

  • De situatie van elke ontlener is uniek.
    • Hoeveel kunt u terugbetalen?
    • Hoeveel middelen brengt u zelf in?
  • Daarnaast spelen ook uw onderhandelingscapaciteiten een belangrijke rol in het uiteindelijke voorstel van uw bankier.
  • En natuurlijk ook de prijs van de woning.

Volgens de Beleggersbarometer is het aantal Belgen dat denkt dat de vastgoedprijzen gaan stijgen nog altijd in de minderheid (49%). U kunt die prijs trouwens ook beïnvloeden door goed te onderhandelen met de verkoper van de woning.

Zoals gewoonlijk blijft het moeilijk om de toekomst met zekerheid te voorspellen. Concentreer u dus op uw vastgoedproject en ga niet overhaast te werk. Denk eraan dat u een engagement op lange termijn aangaat.

Spreek er zeker eens over met uw bankier: hij kan u goede raad geven!