HomeSlim sparenProfiteer nog van de fiscale voordelen voor 2016!

Profiteer nog van de fiscale voordelen voor 2016!

Het einde van het jaar komt in het zicht samen met de laatste kans om te profiteren van de fiscale voordelen die u uit uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2016 kunt halen. Wat kunt u nog doen?

Van fiscale voordelen gebruik maken is een uitstekende manier om te besparen. Met het jaareinde in zicht hebt u nog een paar mogelijkheden.

1.Pensioensparen

Dit jaar kunt u tot 940 euro (maximaal fiscaal aftrekbaar bedrag voor 2016) storten in een pensioenspaarfonds. Daarmee vult u uw wettelijk pensioen verder aan. Op uw 60ste verjaardag betaalt u wel een belasting. Op uw stortingen krijgt u elk jaar een fiscaal voordeel van 30%. Maak er dit jaar nog gebruik van.

2. Een levensverzekering voor uw pensioen?

Een tweede mogelijkheid is langetermijnsparen. Eigenlijk gaat het om een levensverzekering. Het kapitaal wordt uitgekeerd op het moment dat u met pensioen gaat. U betaalt er dan ook belasting op. Elk jaar kunt u tot 2.260 euro (bedrag voor 2016) sparen. Dat bedrag verschilt in functie van uw familiale situatie. Het fiscale voordeel bedraagt meestal 30% van de gestorte premies (dus maximaal 678 euro).

Opgelet: het fiscale voordeel kan in sommige gevallen beperkt worden. Het maximum van 2.260 euro is een ‘gemeenschappelijke pot’. Daarin zitten:

  • De kapitaalafschrijvingen van een hypothecaire lening.
  • De gestorte premies voor langetermijnsparen.
  • De gestorte premies voor een schuldsaldoverzekering in het kader van een hypothecaire lening.

Het percentage van het fiscale voordeel en het maximumbedrag kunnen verschillen per gewest.

Vraag dus zeker eens aan uw makelaar of bankier of u nog een storting in het kader van langetermijnsparen kunt doen.

3. Voorraad dienstencheques

Als u gebruik maakt van dienstencheques, kunt u van een belastingvermindering genieten:

  • In Vlaanderen: 30% per dienstencheque voor de eerste 156. Ze kosten 9 euro per stuk. Uw fiscaal voordeel is dus 2,70 euro per cheque. Ze blijven 8 maanden geldig. Als u het maximumaantal nog niet bereikt hebt, kunt u er dit jaar nog bijbestellen. Zo profiteert u sneller van de belastingvermindering.
  • In Brussel: 15% per dienstencheque voor de eerste 156. Per dienstenscheque van 9 euro recupereert u dus 1,35 euro. Ze zijn ook 8 maanden geldig.
  • In Wallonië: 10% per dienstencheque voor de eerste 150. Ze kosten ook 9 euro per stuk. U recupereert dus 0,90 euro per dienstencheque en ze zijn 8 maanden geldig.

Laatste tip: het fiscale voordeel wordt per persoon toegekend. Uw partner kan dus ook het maximumaantal bestellen en van het fiscale voordeel genieten.