HomeSlim sparenPrei: een overheerlijke seizoensgroente!

Prei: een overheerlijke seizoensgroente!

Prei, al gekend in de oudheid, is een vaste waarde binnen onze eetcultuur. Het is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. Aan de slag ermee!

Prei komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Cheops gaf het te eten aan zijn beste krijgsmannen. En de Romeinse keizer, Nero, at elke dag preisoep om zijn stem te smeren.

Goed voor uw gezondheid

Prei biedt inderdaad veel weldaden voor uw gezondheid. Door zijn rijkdom aan vezels stimuleert het uw darmtransit. Prei werkt ook vochtafdrijvend, zuiverend en laxerend. Het bevat antioxidanten en heel wat mineralen (kalium, calcium, magnesium, fosfor, natrium en ijzer) en vitaminen (vooral A, C, E, B3, B6 en B9). Ten slotte zit er geen cholesterol in prei.

Altijd lekker

In de soep, een gratin, een quiche of stoemp: prei smaakt altijd. Maar wist u ook dat u prei rauw kunt eten? Hak een stengel fijn en meng dat onder uw slaatjes.

Kweek uw eigen prei

Zin om extra te besparen? Hou een paar bollen (het onderste deeltje met de wortels) bij. Zet ze in een kleine pot water en wacht enkele dagen. Er groeien stengels aan. Na één of twee weken kunt u de preistengels planten. Eerst in een pot, dan in de volle grond. Maar vergeet niet dat het stukje onder de grond het preiwit wordt. Plant ze dus diep genoeg!