HomeMijn geld beherenPhishing: nog altijd gevaarlijk!

Phishing: nog altijd gevaarlijk!

We hebben het al vaak gehad over de gevaren van phishing. Maar phishing kan nog meer betekenen dan uw bankgegevens stelen. Zo blijkt uit een video van Febelfin.

Volgens Febelfin werden er in het eerste trimester van 2013 473 fraudegevallen met internetbankieren genoteerd, voor een bedrag van bijna 1,3 miljoen euro. En die toename is volledig toe te schrijven aan phishing.

Vanaf het moment dat iemand uw bankgegevens heeft, kunnen de gevaren verdergaan dan alleen het leeghalen van uw bankrekening. Oplichters kunnen bijvoorbeeld in uw naam grote aankopen op internet doen: vliegtickets, hotelkamers, dure goederen… Door de informatie die er over bijna elke persoon op sociale netwerken te vinden  is, zouden ze zelfs uw identiteit kunnen overnemen en op die manier nog verder gaan in het oplichten.

Het is daarom heel belangrijk dat u:

  • regelmatig de veiligheid van uw online bank account controleert;
  • oplet voor verdachte telefoontjes van mensen die claimen uw bank of uw kredietkaartmaatschappij te zijn en achter uw bankgegevens vragen;
  • geen verdachte mails beantwoordt. Banken zullen nooit in mails achter uw bankgegevens vragen. Dus als dit gebeurt, is de mail zeker een phishingmail.

Maar u moet ook extra voorzichtig zijn op internet en op sociale media:

  • check zeker uw privacyinstellingen, want ze veranderen vaak;
  • voeg alleen ‘vrienden’ toe die u vertrouwt en kent;
  • deel zo weinig mogelijk ‘gevoelige’ informatie: geboortedatum en geboorteplaats, bijvoorbeeld, vermeldt u beter niet.

Vergeet niet onze tips om phishing te vermijden. Ze  gelden nog altijd.