HomeMijn geld beherenPhishing: blijf op uw hoede!

Phishing: blijf op uw hoede!

We hebben het al een paar keer over phishing gehad. Tegenwoordig is iedereen wel op zijn hoede voor verdachte mails, maar vergeet niet dat de criminelen zich ook aan de telefoon als medewerkers van uw bank durven uitgeven.

Vandaag zijn internetgebruikers goed geïnformeerd over het fenomeen phishing. De meesten staan wantrouwig tegenover verdachte mails die precies van hun bank afkomstig zijn. Maar opgelet: de vindingrijkheid van de criminelen beperkt zich niet tot mails.

“Hallo, u spreekt met uw bank…”

Een techniek die de fraudeurs meer en meer gebruiken bestaat erin dat ze u opbellen en zich voordoen als een bediende van uw bank. Zo’n oproep is nochtans makkelijk te herkennen en te verijdelen. Geen enkele Belgische bank zal u immers ooit telefonisch vragen naar identificatie- of bevestigingscodes voor uw pc-banking. Als u zulke gegevens gevraagd worden, haakt u onmiddellijk in. En als u twijfelt, aarzel dan ook niet om het gesprek te beëindigen en om zelf uw bank terug te bellen. Zo bent u zeker over de identiteit van uw gesprekspartner.

Op onze blog vindt u 5 tips om de valkuilen van phishing te vermijden. Lees ze gerust nog eens na!