HomeMijn geld beherenPhishing: blijf alert!

Phishing: blijf alert!

We doen zowat alles via onze computer, van boodschappen tot bankieren. Daarbij is het essentieel om te blijven opletten voor ‘phishing’, afgeleid van het Engelse woord voor ‘vissen’ of ‘hengelen’. Dat staat voor bepaalde technieken die fraudeurs toepassen om vertrouwelijke gegevens zoals uw pincode of het nummer van uw bankkaart te ontfutselen.

Oplichting via internet, we worden er met z’n allen met regelmaat voor gewaarschuwd. Terecht, zo blijkt nu. In 2015 daalden de cijfers rond online oplichting nog, in 2016 stegen ze alweer. Met maar liefst 67% dan nog. Concreet werden er volgens Febelfin 475 gevallen van oplichting vastgesteld. Daarbij werd 441.214 euro buitgemaakt. Dat is, ondanks het stijgende aantal gevallen, een daling ten opzichte van de 1.018.000 euro van 2015.

Dat komt omdat online oplichters het weer meer gemunt hebben op individuele gebruikers en niet op bedrijven. Dat maakt dat we met z’n allen nog waakzamer moeten zijn. Lees daarvoor zeker de 5 tips om de valkuilen van ‘phishing’ te vermijden!

Let op voor bankkaart-phishing!

Online oplichters houden er verschillende methodes op na, maar een heel ‘populaire’ is die van bankkaart-phishing. In dat geval proberen ze rechtstreeks uw bankkaart en de bijbehorende codes te pakken te krijgen.

Dat doen ze door u te vragen uw bankkaart te vervangen. Dat kan op verschillende manieren. Via e-mail, telefoon of sms wordt u gevraagd om uw bankkaart per post naar een bepaald adres te sturen. Tegelijk wordt u gevraagd om uw geheime codes in te geven op een website.

Belangrijk om te onthouden is dat:

  • Uw bank nooit naar uw codes vraagt (noch van uw bankkaart, noch van uw elektronische identiteitskaart). Hou ze altijd voor u, deel ze niet met anderen.
  • Uw bank altijd via een kaartlezer of een digipass werkt. U logt in met uw bankkaart of elektronische identiteitskaart. Op die manier zet u uw elektronische handtekening. Dat gebeurt alleen als respons op uw eigen handelingen. Uw bank zal dat nooit op eigen initiatief vragen.
  • Uw bank nooit zal vragen om uw bankkaart op te sturen. Knip een bankkaart en de chip ervan door als u de kaart niet meer gebruikt of als ze niet meer geldig is.

Slachtoffer van phishing?

Bent u in een moment van onoplettendheid toch in de val gelopen? Onderneem dan snel de volgende stappen:

  • Bel Card Stop op 070 344 344 om uw kaart te blokkeren.
  • Breng uw bank op de hoogte van het ontvangen bericht en van de phishingactie.
  • Verander de codes van uw kaarten en uw pc-banking.
  • Verzamel alle gegevens om de feiten en de geleden schade te bewijzen.
  • Doe onmiddellijk aangifte bij de politie.