HomeSlim sparenPensioensparen: wanneer kan ik mijn kapitaal opvragen?

Pensioensparen: wanneer kan ik mijn kapitaal opvragen?

Tot wanneer kan ik aan pensioensparen doen? Kan ik blijven sparen tot mijn 65ste? (René, 65 jaar)

Als u in een pensioenspaarfonds belegt, kunt u er in principe elk moment uitstappen. De belastingvoet hangt af van het ogenblik waarop u begonnen bent en van de leeftijd waarop u uw kapitaal opvraagt. Hieronder de verschillende scenario’s.

Welk kapitaal wordt belast?

In tegenstelling tot wat u allicht denkt, belast de fiscus u niet op het werkelijk ontvangen kapitaal, maar wel op een kapitaal gebaseerd op een fictief rendement van 4,75%.

Veel pensioenspaarfondsen kenden nochtans een hoger jaarlijks rendement. De belastingheffing is dus meestal in uw voordeel.

U begon aan pensioensparen voor uw 55ste

  • U vraagt uw kapitaal op voor uw 60ste en u doet al minstens tien jaar aan pensioensparen? Uw kapitaal wordt dan- op een paar uitzonderingen na - belast aan 33%.
  • U vraagt uw kapitaal op na uw 60ste? Dat is het voordeligste. De fiscus heft hoe dan ook belastingen op uw pensioensparen op uw 60ste verjaardag. Alle stortingen na die datum blijven aftrekbaar (tot 64 jaar), maar worden niet meer belast. Hoe langer u wacht, hoe voordeliger het voor u is op fiscaal vlak.

U begon aan pensioensparen na uw 55ste

  • Vraagt u uw kapitaal op voordat uw pensioensparen vijf jaar loopt? Dan wordt u belast aan 33%.
  • U bent ouder dan 60 en u vraagt uw kapitaal op als u al langer dan tien jaar aan pensioensparen doet? Of in de vijf jaar voor de eindvervaldag van uw pensioenspaarplan? Dat zijn de voordeligste opties. U wordt belast aan een belastingvoet van 10% op het gespaarde kapitaal.
Stel uw vraagBekijk alle vragen