HomeMijn pensioen voorbereidenPensioensparen overzetten: kan dat?

Pensioensparen overzetten: kan dat?

Kan ik mijn pensioenspaarrekening overzetten naar een andere bank en het opgebouwde kapitaal meenemen? Is er een periode waarin dat best gebeurt? (Marianne, 32 jaar)

Ja, overzetten kan. De ideale periode voor een overstap hangt af van verschillende factoren. Lees verder en ontdek hoe het juist in zijn werk gaat.

Pensioensparen overzetten

Doet u aan pensioensparen? Een goede keuze! Want u zorgt voor comfortabele inkomsten voor uw oude dag en u betaalt vandaag minder belastingen.

Maar wat als u niet helemaal tevreden bent met het fonds dat u gekozen hebt (misschien ontdekte u een fonds met een potentieel hoger rendement)? Vindt u de kosten te hoog? Of wilt u gewoon al uw producten overhevelen nadat u een bankoverstap gedaan hebt?

U ziet het. Er bestaan heel wat redenen om over te stappen naar een pensioenspaarrekening bij een andere bank. Goed nieuws, want dat is perfect mogelijk binnen hetzelfde pensioenproduct.

  • Switch van pensioenspaarverzekering naar pensioenspaarfonds of omgekeerd: dat is een absolute afrader. U betaalt dan maar liefst 33% belastingen. U kunt wel uw fonds of verzekering laten lopen en voor de volgende stortingen overstappen naar de andere formule.
  • Switch van pensioenspaarfonds naar pensioenspaarfonds: dat gaat probleemloos.

En het kapitaal dat u opbouwde bij uw oude bank? Dat kan mee naar uw nieuwe bank. Als u dat wilt, tenminste. U kunt de reserve ook laten staan om uw risico te spreiden. Maar samen brengt uw geld potentieel meer op. Overweeg dus toch om het potje dat u al bijeenspaarde, over te brengen. U moet wel kiezen: alles of niks overzetten. U kunt niet een deel transfereren en het andere deel laten staan.

Hoe stap ik dan over?

Uw pensioensparen van bank veranderen is heel eenvoudig:

  • U stopt de overschrijvingen of stortingen naar uw oude pensioenfonds.
  • U opent een nieuwe pensioenspaarrekening bij uw nieuwe bank.
  • U vult bij uw nieuwe bank een transferformulier in. Administratieve gegevens en het nummer van uw oude pensioenrekening invullen en de klus is geklaard. Want daarna neemt uw nieuwe bank de administratie op zich. Zij zorgt ervoor dat uw opgebouwde kapitaal overgezet wordt.

Denkt u nu: “En wat mag dat kosten”? Wel, dat valt best mee. De opening van de nieuwe pensioenspaarrekening is gratis. De transferkosten om het kapitaal over te brengen zijn vrij beperkt, meestal minder dan 50 euro. En dikwijls gratis. Want heel wat banken geven u graag een cadeautje als u de overstap doet. Ze betalen eventuele transferkosten terug. En daar stopt het nog niet. Want tijdens het jaareinde lanceren de banken traditioneel heel wat acties rond pensioensparen. Doet u dan een overstap, ontvangt u nog een extra premie, die heel hoog kan oplopen.

Fiscaal voordeel

Onze regering moedigt pensioensparen aan door er een belastingvoordeel aan te koppelen. 30% van het geld dat u stort, krijgt u terug in de vorm van een belastingvermindering. Dat wist u waarschijnlijk al. Maar het is net dat fiscale voordeel dat een impact kan hebben op uw overstap.

Dit is de theorie: jaarlijks mag u maar één pensioenspaarfonds fiscaal aftrekken. En dat voor een bedrag van maximaal 940 euro in 2015. (Soms zien we een uitzondering op die regel: bij een transfer van een volledig pensioenspaarfonds, waarbij in sommige gevallen twee fiscale attesten voor twee pensioenfondsen aanvaard worden.)

Maak het uzelf makkelijk en kies voor één pensioenfonds en één attest per jaar. Als u een maandelijkse storter bent, stapt u best begin 2016 over. Stort u jaarlijks aan het einde van het jaar? Dan stelt het probleem zich niet en kunt u gerust nog eind 2015 de switch maken.

Wat denkt u? Komt een overdracht van uw pensioenspaarrekening op uw lijstje van goede voornemens?

Stel uw vraagBekijk alle vragen