HomeSlim sparenPensioensparen: nu is het moment!

Pensioensparen: nu is het moment!

Het einde van 2014 nadert. Hebt u nog wat spaargeld? Dan kan het interessant zijn om dat in uw pensioen te investeren. Want zoals elk jaar kunt u daar een mooie fiscale vrijstelling voor krijgen. Lees hier hoe u voor uw pensioen zorgt én tegelijk van belastingvoordeel geniet.

Waarom u beter nu al aan uw pensioen denkt

Iedereen droomt van een mooi pensioen. Onlangs besliste onze nieuwe federale regering om de pensioenleeftijd te verhogen. Die wordt in 2025 verhoogd naar 66 jaar. Vijf jaar later wordt dat 67 jaar. De pensioenhervorming lijkt niet zo’n goed nieuws voor ons wettelijk pensioen. De grote vraag is of het betaalbaar blijft. Zelf aan pensioensparen doen, wordt meer en meer een noodzaak… Hebt u daar al aan gedacht?

 

Uw voordelen

  • Aanvullend pensioen

Dit hoorde u misschien al: het wordt later almaar moeilijker om rond te komen met alleen een wettelijk pensioen.

Als u later een mooi pensioen wilt, moet u daar dus zelf mee voor zorgen. En dat is meteen een belangrijk voordeel van pensioensparen. U spaart een aantrekkelijk bijkomend bedrag bij elkaar. Hoe vroeger u daarmee begint, hoe minder inspanningen u moet doen om een mooi kapitaal op te bouwen.

  • Fiscaal voordeel

De overheid moedigt pensioensparen aan door er een belastingvoordeel aan toe te kennen. U krijgt een belastingvermindering van 30% van het jaarlijks gestorte geld. Voor 2014 is het bedrag dat in aanmerking komt voor die fiscale korting, 950 euro.

Spaart u 950 euro? Dan kost u dat in feite maar 665 euro. Want u krijgt een fiscaal voordeel van 285 euro (30% van 950 euro). Met andere woorden, u kunt uw pensioen voorbereiden en tegelijk ook minder belastingen betalen. .

Stort vóór 19 december bij tot het maximale fiscaal aftrekbare bedrag!

Doet u al aan pensioensparen? Als u elke maand een klein bedrag gestort hebt, hebt u het fiscale maximum van 950 euro misschien nog niet bereikt. Het is nog niet te laat! Nog tot 19 december kunt u bijstorten om maximaal van het fiscale voordeel van 2014 te genieten.

Doet u nog niet aan pensioensparen? Dan is nu misschien wel het moment om ermee te starten. Als u voor eind dit jaar begint, geniet u nog van het fiscale voordeel van 2014. Dat hoeft geen grote som te zijn. Dankzij het fiscale voordeel, telt elk beetje. U beslist in functie van uw mogelijkheden welk bedrag u dit jaar nog aan uw pensioenspaarfonds wilt besteden.

Een tip voor 2015

Elk jaar op tijd aan uw pensioenspaarplan denken, is niet evident. Maak dus nu al een goed voornemen voor 2015 en begin eraan in januari. Want als u het maximale fiscaal aftrekbare bedrag voor 2015 dan al stort, krijgt u een hogere opbrengst. Omdat die som dan 12 maanden lang rendement opbrengt.

Misschien geeft u de voorkeur aan een optie die niet zo’n grote hap uit uw budget neemt. Dat kan perfect. Dan is maandelijks sparen iets voor u! Zo’n automatisch geïndexeerd pensioenspaarplan is heel interessant. U hoeft geen 950 euro in een keer te betalen, maar u spreidt het over 12 maanden.

Ga even langs bij uw bankier en verlies uw pensioenspaarplan nooit meer uit het oog.