HomeBeleggen op maatPensioensparen: nog altijd even interessant?

Pensioensparen: nog altijd even interessant?

Sinds enkele jaren zijn de financiële markten minder stabiel dan in het verleden. Parallel zorgen de historisch lage rentevoeten ervoor dat traditionele beleggingen zoals kasbons of staatsobligaties minder interessant geworden zijn. En hoe zit het met pensioensparen?

Wees gerust: pensioensparen blijft meer dan ooit interessant voor spaarders die hun geld goed willen beleggen. En dat kunnen we verklaren door vier belangrijke voordelen.

  1. Langetermijnvisie: als u aan pensioensparen doet, belegt u over een termijn van enkele tientallen jaren. Financiële specialisten gaan allemaal over één ding akkoord: hoe langer de termijn van uw belegging, hoe hoger het rendement en hoe kleiner het risico.
  2. Spreiding in de tijd: u belegt op regelmatige basis (maandelijks, trimestrieel of jaarlijks) in uw pensioenspaarfonds. We hebben het al aangehaald op onze blog: gespreid beleggen is een uitstekende strategie om het risico te verkleinen.
  3. Kracht van ‘samengestelde’ rendementen: omdat u voor uw pensioen niet aan uw belegging komt, wordt het jaarlijkse rendement telkens opnieuw belegd. Dat zorgt op zijn beurt voor meer rendement, enz. Hoe vroeger u begint, hoe groter uw uiteindelijke rendement.
  4. Een fiscaal voordeel dat een boost geeft aan uw rendement: het laatste voordeel van pensioensparen is het belangrijkste. Uw stortingen geven recht op een fiscale vrijstelling van 30% in uw personenbelasting (voor 2016 is het maximale fiscaal aftrekbare bedrag 940 euro). Uw fiscale voordeel kan dus oplopen tot 282 euro (= 30% van 940 euro). En als u 940 belegt in uw pensioensparen, is dat in werkelijkheid maar 658 euro. U trekt immers 282 euro terug. Maar uw rendement wordt wel op 940 euro berekend!

Nog een laatste tip: als u nog niet aan pensioensparen doet of als u het maximumbedrag nog niet bereikt hebt, doe dan nu het nodige. U hebt nog tot het einde van het jaar om van het belastingvoordeel op uw inkomsten van 2016 te genieten.