HomeSlim sparenPensioensparen na 55 jaar: interessant?

Pensioensparen na 55 jaar: interessant?

Ik ben 57. Is het nog interessant om aan pensioensparen te doen? (Alain)

Jazeker. U geniet immers - net zoals de vroege pensioenspaarders - van een belastingvermindering op het bedrag dat u jaarlijks opzijzet. Alleen moet u rekening houden met de regels voor pensioensparen vanaf uw 55ste. We geven u een woordje uitleg.

Fiscaal aantrekkelijk

Pensioensparen heeft duidelijk zijn voordelen. U spaart niet alleen voor uw pensioen. De staat wil u daar ook voor belonen in de vorm van een belastingvermindering. Elk jaar wordt een fiscaal maximaal aftrekbaar bedrag bepaald dat u in uw pensioenspaarfonds of -verzekering mag storten. Voor 2015 is dat 940 euro. Op dat gestorte bedrag krijgt u een belastingvermindering. Voorlopig is dat 30% of 282 euro. Een mooi voordeel, niet?

Het goede nieuws is dat iedereen van een fiscaal voordeel geniet tot zijn 64ste. Begint u dus op uw 57ste met pensioensparen, dan profiteert u daar nog 8 jaar ten volle van. De moeite waard, dus.

Laat uw geld 10 jaar staan

Om pensioensparen interessant te houden, laat u uw geld beter 10 jaar onaangetast in uw pensioenspaarplan staan. U denkt: “Hoezo, ik mag mijn kapitaal toch opvragen op mijn 60ste?” En u hebt gelijk, dat mag. Maar dan betaalt u wel 33% belastingen in plaats van 8%. En dat is zonde. Start u na uw 55ste pas met pensioensparen, dan zijn de regels namelijk ietsje anders dan wanneer u er vroeger mee begint.

Zo zit de vork in de steel: hebt u minstens 5 stortingen gedaan, dan wordt het bijeengespaarde kapitaal maar belast op de tiende verjaardag van uw eerste storting. Die belasting bedraagt 8%. Vraagt u uw kapitaal vroeger op, dan betaalt u een eindbelasting van 33% (er zijn enkele uitzonderingen waarbij u toch slechts 8% moet betalen bv. bij pensionering of overlijden). U wacht dus beter tot uw 67ste om uw pensioenspaargeld op te vragen. Maar of pensioensparen nog loont? Dat zeker!

Opgelet: sommige banken aanvaarden geen stortingen meer vanaf 65 jaar.

Stel uw vraagBekijk alle vragen