HomeMijn pensioen voorbereidenPensioensparen: kan ik nog storten in het jaar dat ik 65 word?

Pensioensparen: kan ik nog storten in het jaar dat ik 65 word?

Elk jaar stort ik in één keer – per domiciliëring – het volledige bedrag op mijn pensioenspaarrekening. Dat gebeurt in mei. In juni word ik 65. Kan ik toch nog genieten van het fiscale voordeel? (Albert, 64 jaar)

Uw vraag bestaat eigenlijk uit twee delen:

  • Kunt u nog storten op uw pensioenspaarrekening?
  • Is die storting nog fiscaal aftrekbaar?

Wat de eerste vraag betreft, is er geen probleem. U kunt nog perfect storten voor uw pensioensparen. In theorie tot het ogenblik waarop u de vruchten van uw spaarinspanningen plukt.

Maar uw storting van dit jaar komt niet meer in aanmerking voor het fiscale voordeel. Zoals u weet, geven de stortingen in het kader van pensioensparen recht op een fiscaal voordeel van 30%. Het bedrag is wel beperkt: in 2017 kunt u slechts 940 euro storten en bijgevolg bedraagt het maximale fiscale voordeel 282 euro. 

Het voordeel is ook beperkt in de tijd. Volgens de huidige wetgeving is de storting in het jaar van uw 64ste verjaardag de laatste die recht geeft op het fiscale voordeel.

Stel uw vraagBekijk alle vragen