HomeSlim sparenPensioen: liever een mier dan een krekel

Pensioen: liever een mier dan een krekel

Op zijn 65ste geniet Jean-Claude van een welverdiend pensioen. Dankzij goede raad die hij heel zijn loopbaan gevolgd heeft, heeft hij voor financiële zekerheid gezorgd. Portret van een jong gepensioneerde met heel veel projecten…

Jean-Claude65

Jean-Claude is een joviale en enthousiaste gepensioneerde. Hij is een gelukkig man. Maar denk nu niet dat hij niet graag werkte. “Ik heb heel mijn leven in marketing en communicatie gewerkt, nu eens als zelfstandige dan weer als werknemer”, legt hij uit. “Het is een boeiende stiel en ik heb me zelden verveeld!”

Kunnen luisteren

Hoewel onze 60-er toegeeft dat hij eerder een ‘rock-’n-rollvisie’ op zijn pensioen had, heeft hij toch op het juiste moment de juiste keuzes gemaakt. “In mijn eerste serieuze job stelde mijn werkgever me een groepsverzekering voor”, legt hij uit. “Toen ik van werk veranderde, heeft een vriend-verzekeraar me aangeraden om binnen dat pensioenplan te blijven sparen. Natuurlijk kon ik elke maand niet zo veel storten als mijn vroegere werkgever. Maar ik ben dat blijven doen voor de rest van mijn loopbaan. Zelf heb ik een gemengde levens- en overlijdensverzekering afgesloten. Vandaag heb ik al één van de twee kapitalen geïnd. Het andere wordt over enkele weken uitbetaald.”

Een appartement als reserve

Nog altijd volgens de goede raad van een vriend, heeft Jean-Claude ook het appartement gekocht waarin hij met zijn echtgenote woont. "Da’s een zekerheid nu ik met pensioen ben”, legt hij uit. "In plaats van huur te betalen woon ik in een appartement waarvan ik eigenaar ben. En het is ook een appeltje voor de dorst. Als ik naar iets kleiners verhuis, kan ik het verkopen of verhuren!” Hoewel hij blij is dat hij die keuze gemaakt heeft, maakt Jean-Claude nog een kritische kanttekening. "In mijn tijd was het leven veel gemakkelijker. Vandaag is een eigen woning niet meer voor iedereen weggelegd.”

Nog veel projecten

Jean-Claude maakt een nonchalante indruk, maar hij heeft niets aan het toeval overgelaten. 15 jaar geleden heeft hij zelfs een eerste keer zijn pensioen laten berekenen door de RSZ (Rijksdienst voor Pensioenen). "Ik heb redelijk snel een antwoord gekregen. Maar wat me verbaast, is de snelheid waarmee ik vorig jaar mijn pensioen kreeg. In amper zes weken was alles geregeld!”

De toekomst van Jean-Claude krijgt een Mediterraans tintje. "Op dit ogenblik werkt mijn vrouw nog”, vertrouwt hij ons toe. "Maar zodra ze op pensioen is, denken we eraan om naar het Zuiden te trekken.” In afwachting heeft Jean-Claude zijn spaargeld veilig belegd. "Toen ik het eerste kapitaal van mijn pensioensparen kreeg, dacht ik dat het wijzer zou zijn om het op een spaarrekening te zetten. Ik heb wat marktonderzoek gedaan en de rentevoeten vergeleken.” Dankzij zijn vooruitziende blik kan Jean-Claude aan een nieuwe jeugd beginnen.