HomeMijn geld beherenOverweeg deze alternatieven voor de auto voor uw woon-werkverkeer

Overweeg deze alternatieven voor de auto voor uw woon-werkverkeer

Laat voortaan uw auto aan de kant staan voor uw woon-werkverplaatsingen. Het zal u zeker helpen om minder tijd in de files door te brengen. En u doet er ook nog voordeel mee!

Amper 11 miljoen inwoners telt ons landje, maar er rijden wel 5,5 miljoen personenwagens in rond. De auto blijft dus hét vervoermiddel bij uitstek voor de dagelijkse woon-werkverplaatsingen. Maar liefst 3 op 4 werkende Belgen verkiezen de auto. Slechts 1 op 10 gaat voor het openbaar vervoer, nog eens 1 op 10 kiest voor de fiets. Waarom zou u zelf niet op de kar van één van die alternatieven springen?

1. Kies voor de fiets en ontvang een fietsvergoeding

Ruil uw vierwieler in voor een tweewieler en fiets een mooi extraatje bij elkaar. Betaalt uw werkgever u een fietsvergoeding van maximaal 0,22 euro per kilometer? Dan moet u er geen belastingen of sociale lasten op betalen. Stel dat u 15 kilometer van uw werk woont (30 kilometer heen en terug) en u bent de hele maand oktober 2016 voltijds aan de slag geweest. Uw werkgever mag u dan een belastingvrije fietsvergoeding uitkeren (21 dagen x 30 km/dag x 0,22 euro/km). Dat komt neer op een extraatje van 138,60 euro netto. Verre van slecht en bovendien baat uw gezondheid erbij. Hebt u uw dure fitnessabonnement dan nog wel nodig?

Let op wel op: fietsvergoedingen zijn alleen belastingvrij als ze niet hoger liggen dan 0,22 euro per kilometer (cijfers geldig voor inkomstenjaar 2016!). Betaalt uw werkgever u bv. 1,50 euro per kilometer, dan is 1,28 euro daarvan onderworpen aan belastingen.

Uw werkgever kan u trouwens ook belastingvrij een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Die wordt niet beschouwd als een belastbaar voordeel! Natuurlijk geldt dan wel de voorwaarde dat u de bedrijfsfiets effectief gebruikt voor uw woon-werkverplaatsing.

2. Kies voor het openbaar vervoer en haal meer uit uw abonnement

Woont u te ver om de fiets als alternatief te overwegen? Denk dan even aan trein, tram, bus of metro – of een combinatie van meerdere opties. Die betaalt uw werkgever normaliter netjes voor u. U kunt zo op uw gemak denken aan of bezig zijn met andere zaken: rustig een boek of magazine lezen, wat tokkelen op uw smartphone of laptop of, waarom niet, het betere breiwerk. Allemaal zaken die u achter het stuur (beter) niet doet. Bovendien is uw abonnement niet strikt beperkt tot de werkweek. U kunt bus, tram en metro gewoon lekker het hele jaar door nemen. Uw treinabonnement is weliswaar beperkt tot uw woon-werktraject. Maar als u in een grootstad werkt, is dat alsnog handig meegenomen in het weekend. De nadelen van het openbaar vervoer ten opzichte van uw vierwieler? U bent gebonden aan vooraf bepaalde tijden en trajecten. En kweelt u graag al eens mee met de grootste klassiekers in de cocon van uw auto? In het openbaar vervoer wordt u dat wellicht weinig in dank afgenomen.

3. Kies voor een andere tweewieler en bespaar tijd

Uiteraard kunt u ook gewoon gaan voor minder wielen en meer vrijheid. Motor, scooter of (wie weet) segway: er zijn meer dan genoeg opties die u in staat stellen tussen het verkeer door te laveren. Daarbij zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden die milieu- én budgetvriendelijk zijn. Zorg wel voor kledij die u heel zichtbaar maakt. En wees steevast alert. Tweewielers durven namelijk al eens ontsnappen aan de aandacht van vierwielers.

Of waarom gaat u niet voor een combinatie van meerdere opties? Denk maar aan de almaar meer gespotte gebruikers van plooifietsen die ook het openbaar vervoer nemen. Even alle mogelijkheden bekijken en bespreken met uw werkgever, kan wonderen doen voor uw tijdsbesteding en filefrustraties. De auto mag dan nog altijd koning zijn, dat hoeft niet te betekenen dat u niet de keizer(in) kunt zijn.

Ziet u toch geen andere optie dan de auto? Denk dan aan carpoolen! Wie carpoolt in België draagt niet alleen bij aan een vermindering van de file, maar profiteert ook van een fiscaal voordeel. Sommige bedrijven organiseren zelf carpooling, waardoor uw volledige woon-werkvergoeding vrijgesteld wordt. Zelfs als u niet alle dagen carpoolt! Organiseert uw bedrijf geen carpooling? Zoek dan zelf gezelschap via www.blablacar.be of www.carpool.be. Op die laatste vindt u meteen ook alle info over carpoolen. Veel plezier!