HomeVoordelig lenenOud huis, lage energiefactuur? Ja, het kan.

Oud huis, lage energiefactuur? Ja, het kan.

Oude huizen hebben dikwijls karakter en charme te over. Alleen… de techniek heeft niet stilgestaan en het energieverbruik van een woning van twintig jaar of ouder ligt vaak een stuk hoger dan dat van een hedendaagse nieuwbouw. Gelukkig valt er iets aan te doen.

Angeliques VerspeurtEnergieconsulente bij de Vlaamse architectenorganisatie NAV

Wat kunt u precies doen? We vroegen het aan architecte Angeliques Verspeurt, energieconsulente bij de Vlaamse architectenorganisatie NAV

“De eerste en belangrijkste stap naar een energiezuinige renovatie, is het isoleren van de woning”, zegt de architecte. “Dat heeft heel wat voordelen. Zeker in de winter hou je zo de warmte veel beter binnen, waardoor jeminder energie moet verbruiken. Isoleren creëert ook een gezellig en comfortabel leefklimaat. Bij slecht geïsoleerde woningen voelen de wanden immers koud en kil aan. Op zulke koude muren condenseert warme binnenlucht ook sneller, waardoor je schimmel en vochtproblemen krijgt. En tot slot: in de zomer houdt isolatie de warme buitenlucht buiten zodat je geen energie hoeft te steken in een airconditioning.”

Isoleren op drie manieren

Als een huis geïsoleerd wordt, mag u het dak en de vloer uiteraard niet vergeten, maar de belangrijkste isolatie (in oppervlakte toch) is die van de buitenmuren. Om die aan te pakken, zijn er drie verschillende methodes, legt mevrouw Verspeurt uit. “Je kunt muren langs de buitenkant isoleren, je kunt ze langs de binnenkant isoleren en je kunt de spouw tussen het buiten- en het binnenspouwblad isoleren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen, dus laat je daar goed over informeren door je architect. Bij isolatie van de binnenmuren zul je bijvoorbeeld wat binnenruimte moeten opofferen. Bij isolatie van de spouw ben je afhankelijk van hoe breed die spouw is. Hoe breder, hoe beter je kunt isoleren, natuurlijk. Soms ligt de keuze ook niet in handen van de bouwheer. Als je volgens de stedenbouwkundige voorschriften niets aan je buitenmuur mag veranderen, zal je daar ook geen isolatie op mogen aanbrengen.”

Warme jas met zwembroek

Wanneer mensen hun huis isoleren, vervangen ze dikwijls in één moeite ook hun schrijnwerk. En daar is een goede reden voor. “Een oude woning isoleren zonder de ramen te vervangen, dat is zoals in de winter gaan wandelen met een warme jas aan terwijl je onderaan enkel een zwembroek draagt.“, lacht architecte Verspeurt. “ Je mag er gerust van uit gaan dat hoogrendementsglas - waar de spouw tussen het glas gevuld is met argongas - twee tot drie keer beter isoleert dan gewoon dubbel glas en zelfs vijf keer beter dan het oude, enkele glas. Dat is dus meer dan de moeite waard.”

Vergeet niet te ventileren

Isoleren is absoluut een goed idee, maar vergeet ook niet te ventileren. “Voor een leek lijken isoleren en ventileren haaks op elkaar te staan, maar dat is zeker niet zo. Een geïsoleerd en luchtdicht gebouw moet je verluchten. Waar warmte niet naar buiten kan, kan verse lucht niet naar binnen. Voor een gezond binnenklimaat en, alweer, om schimmelvorming tegen te gaan, moet je dus ventileren. Gewoon een hele dag een raam open zetten, is geen goed idee, want dat kost veel te veel energie. Je moet dus voor een specifieke ventilatie gaan en dat kan van heel eenvoudige ventilatieroosters tot uiterst gesofisticeerde systemen zoals een balansventilatie.”

Bedankt, overheid

Tot slot: goed isoleren is soms een grote investering. Gelukkig hebben de federale en gewestelijke overheid heel wat premies, fiscale maatregelen en tegemoetkomingen voorzien die u de lasten helpen dragen. Op de websites www.premiezoeker.be, www.energiesparen.be en www.bouwenenwonen.be vindt u daarvan een overzicht. Ook bij uw gemeente kunt u daarnaast dikwijls nog aankloppen voor bijkomende premies. Vraag daar dus zeker naar.