HomeMijn geld beherenOnline soldenjagen: waar moet u voor opletten?

Online soldenjagen: waar moet u voor opletten?

Bij een nieuw jaar hoort de start van de eerste soldenperiode van het jaar. Ook op webwinkels wordt er volop met kortingen en aanbiedingen gegoocheld. Niet alle promoties zijn echter even koosjer. Goed opletten is dus aangewezen.

Hieronder vindt u alvast een checklist om te vermijden dat u overbodig geld spendeert en om online zakkenrollers te ontwijken.

Echt of niet?

 • Check of de webwinkel van uw keuze een veilige winkelomgeving is. Daarbij kunt u allereerst afgaan op de merkbekendheid of de reputatie van de webwinkel in kwestie. Daarnaast valt dat ook technisch snel uit te sluiten. U ziet dat een website beveiligd is als er een hangslot- of sleutelsymbooltje en https:// (in plaats van alleen http) voor het webadres staat. Indien geen van beide te bespeuren is, beëindigt u beter meteen uw sessie.
 • Download winkelapplicaties voor smartphone & tablets alleen in officiële appstores (App Store, Google Play,…).
 • Kijk of er duidelijke contactgegevens terug te vinden zijn (mailadres, telefoonnummer,…). Dat is essentieel moest er iets mislopen met uw bestelling. Geen (duidelijke) contactgegevens? Dan annuleert u beter uw aankoopplannen.
 • Let goed op met mails van afzenders die u niet kent. Dikwijls bevatten die, naast onechte promoties, schadelijke software. Klik dus alleen op links naar websites die u kent en vertrouwt.
 • Ook mails met valse informatie waar u zich vragen bij stelt, verwijst u beter meteen naar de prullenmand. Denk bv. aan mails van ‘koeriersbedrijven’ die melding maken van fouten in de verwerking of levering van een bestelling. Ga na of u die bestelling ook wel effectief hebt geplaatst voor u op de links klikt.

Extra kosten

 • Let goed op mogelijke meerkosten voor verzending en pas uw koopgedrag daaraan aan. Voor sommige internationale bestellingen geldt mogelijk ook een invoertaks (vanaf een bepaald gewicht of totaalbedrag van de bestelling). Hou dat goed in de gaten of zoek de relevante informatie op voor u de bestelling effectief plaatst.
 • Veel webwinkels bieden de mogelijkheid aan om het verloop van uw bestelling te volgen via mail. Soms (veeleer via onechte aanbieders) krijgt u het aanbod dat te volgen via sms. Ga daar niet op in: dikwijls zijn daar extra kosten aan verbonden. En wilt u uw telefoonnummer zomaar online te grabbel gooien?
 • Beschikt de webwinkel over een duidelijke procedure om producten terug te sturen als u niet tevreden bent met uw aankoop? Bekijk ook of die procedure niet nadelig uitvalt voor u als consument, doordat u bijvoorbeeld moet instaan voor de kosten van het terugzenden in plaats van de verkoper.

Safety first!

 • Vertrouw voor betalingen alleen op de veilige betaalomgeving van uw bank of de door u gekozen betaaldienst (bv. PayPal), waarnaar u wordt doorverwezen. Ook die herkent u aan het hangslot- of sleutelsymbooltje en de https:// (in plaats van enkel http) voor het webadres.
 • Probeer zoveel mogelijk betaling met kredietkaart te vermijden. Niet alleen omdat u dan geen geld spendeert dat u (nog) niet hebt. Kredietkaarten zijn simpelweg gevoeliger aan mogelijke fraude dan bankkaarten, omdat bij kredietkaarten niet altijd controle via een kaartlezer nodig is.
 • Geef NOOIT uw kredietkaartgegevens en eventuele persoonlijke inloggegevens door via pop-up vensters die om dergelijke details vragen! Een officiële webwinkel zal u normaal gezien gewoon doorverwijzen naar een veilige betaalpagina. Krijgt u toch pop-up vensters? Beëindig dan beter uw sessie zo snel mogelijk.
 • Gebruik uw elektronische handtekening alleen voor een opdracht die u zelf ingegeven hebt of verwacht.
 • Controleer regelmatig uw rekeninguittreksels om verdachte transacties direct op het spoor te komen.

Tot slot nog deze gouden vuistregel: als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook…