HomeSlim sparenOnline shoppen: let op voor extra kosten

Online shoppen: let op voor extra kosten

Tegenwoordig hebt u slechts enkele muisklikken nodig om uw boodschappen te doen, kleding of elektrische apparaten te kopen. Via uw laptop, smartphone of tablet kunt u alles online bestellen. Maar dat gemak heeft soms ook een prijs. Wees u daarom bewust van de extra kosten.

1. Misleidende prijzen

Kopen op een website gebeurt snel, waardoor uw oog vaak op de eerste prijs valt die op de pagina staat. Als u het product koopt, kan het echter duurder uitvallen. De aangeduide prijs is immers soms een vanaf-prijs. Zo zult u bijvoorbeeld minder betalen per stuk als u het product in grote hoeveelheden koopt.

2. Hogere verzendkosten

Een verzending via een webshop kost geld en meestal zal de leverancier u die kosten doorrekenen. Soms is de verzending gratis, afhankelijk van leverancier of het te betalen bedrag. De leverancier is wel verplicht om eventuele verzendkosten duidelijk op de site te vermelden. Als u een product online koopt op een buitenlandse site, hou er dan rekening mee dat de verzendkosten veel hoger kunnen zijn.

3. Verborgen retourkosten

Bent u niet tevreden, dan hebt u binnen de Europese Unie (EU) altijd 14 dagen de tijd om van de aankoop af te zien en het product terug te sturen. Let er van tevoren op of u daarvoor moet betalen. Ook daar geldt hetzelfde: sommige webwinkels bieden een gratis retourservice aan, andere rekenen u toch de retourkosten aan. De leverancier is verplicht om die kosten duidelijk op zijn site te vermelden. Voor webshops buiten de EU gelden geen algemene regels. Kijk altijd goed naar de retourregels op de website. Bovendien kunnen de retourkosten van een zending naar het buitenland heel wat hoger uitvallen.

4. Bestellingen buiten de EU

Als u een bestelling doet binnen de Europese Unie, betaalt u geen extra kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten of btw. Maar buiten de Europese Unie moet u vaak wel invoerrechten betalen. De koper betaalt op het product ook de btw die geldig is in zijn land. In België bedraagt die doorgaans 21%. Een aankoop onder de 22 euro is vrijgesteld van btw, uitgezonderd bijvoorbeeld alcohol, parfums en tabak. Naast die kosten kan een land ook accijnzen aanrekenen. Die betaalt u voor energieproducten, tabak, alcohol, koffie en parfums. Let ook nog op de volgende punten:

  • De Europese Unie is niet gelijk aan Europa. Als u bijvoorbeeld een bestelling doet op een Zwitserse website, gelden voor die zending dezelfde regels als voor zendingen uit de Verenigde Staten. Andere gebieden in Europa waar u mogelijk invoerrechten of btw moet betalen, zijn de Canarische Eilanden, Andorra, Liechtenstein, Groenland of San Marino.
  • Niet in alle landen van de EU betaalt u met de euro. In die landen moet u dus ook nog rekening houden met de wisselkoersen die op dat moment gelden.

5. Boodschappen online bestellen

Niets zo handig als boodschappen aan huis te laten leveren, maar ook daar moet u extra kosten verwachten. Sommige supermarkten rekenen online hogere prijzen aan en acties of kortingsbonnen zijn niet altijd geldig op de website. Bovendien moet u rekening houden met leveringskosten. Zo bestaan er soms afhaaldiensten waarbij u uw boodschappen in een filiaal kunt ophalen. Daarvoor betaalt u vaak wel servicekosten. Levering aan huis kost ook wel wat euro’s extra, afhankelijk van het tijdstip en de locatie van de levering.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.