HomeVoordelig lenenOnderhandelen over renovatieoffertes? Volg deze vijf tips.

Onderhandelen over renovatieoffertes? Volg deze vijf tips.

Bent u in de weer met een woonproject waarbij een aanzienlijk budget komt kijken? Nieuwe keuken, ramen en deuren vervangen of misschien zelfs een grondige renovatie? Dan hebt u, als u uw huiswerk hebt gedaan, meer dan waarschijnlijk een aantal offertes opgevraagd. Nu is het een kwestie van onderhandelen en beslissen. Hoe haalt u de beste deal binnen? Volg onze tips!

1. Wees voorbereid

Zoals bij elke fase van het renovatieproces, is een goede voorbereiding essentieel. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Weet u wat u precies wilt?
  • Kunt u goed inschatten wat de andere partij wil?
  • Wat bent u bereid in te zetten als tegemoetkoming voor wat u vraagt?
  • Hoe ver bent u bereid te gaan bij een tegenbod?
  • Wat is voor u het punt om de onderhandeling stop te zetten?

Als u die zaken van tevoren bepaalt, zult u minder geneigd zijn impulsief te reageren. U hebt met andere woorden een houvast. Wijk daar niet van af, ongeacht wat er tijdens de onderhandelingen naar boven komt.

2. Zet hoog in, maar niet te hoog

Denk goed na over uw eerste bod. Dat is voor interpretatie vatbaar: korting, timing, extra’s,… Win informatie in en analyseer die goed: kent u de markt en weet u voldoende wat de mogelijkheden zijn? Zet met uw eerste bod hoog genoeg in, zodat u ruimte hebt om te onderhandelen. Maar ga niet te hoog: uw bod moet voor de andere partij binnen de grenzen van het redelijke vallen. Hou het realistisch, anders krijgt het wederzijdse vertrouwen meer dan waarschijnlijk meteen een deuk. En vertrouwen is een essentiële basis in het onderhandelingsproces.

Bepaal ook wat u de andere partij gunt, want die wil ook iets van u. Onderhandelen is gebaseerd op vertrouwen en relaties. Hoe onderhandelt u? Met het mes op de keel om zo snel mogelijk een deal te sluiten?  Let op dat u de citroen niet uitperst tot de laatste druppel. U wilt zelf toch ook niet uitgeknepen worden? Als u een tegemoetkoming geeft, dan versterkt dat de relatie. Dat levert op langere termijn mogelijk meer op dan u initieel zou denken.

3. Bepaal vooraf tot hoever u gaat

Elke onderhandeling heeft zijn prijs. Bepaal daarom vooraf hoe ver u gaat. Laat u niet verleiden om er overheen te gaan. Let daarbij op dat u alles in één keer onderhandelt. Als alles in kleine stukjes wordt onderhandeld, raakt u misschien het overzicht kwijt. En gaat u zodoende misschien over uw vooraf bepaalde grenzen. Vermijd dat te allen tijde.

4. Wees streng, rechtvaardig, en zachtaardig

Weten wat u uit de brand wilt slepen is essentieel, maar het is daarbij vooral zaaks uw beleefdheid en medemenselijkheid niet te verliezen. Blijf met andere woorden uw vriendelijke zelf. Laat u niet verleiden tot zogenaamde vuile trucjes. U verliest er alleen maar mee. Hou uw ogen en oren wel goed open, zodat u niet zelf minder aangenaam behandeld wordt. Merkt u toch dat dit gebeurt? Zeg tegen de andere partij dat u daar niet van gediend bent. En laat u niet meeslepen. Wederzijds vertrouwen is essentieel om voor beide partijen de beste deal te bereiken. Behandel een ander dus altijd zoals u zelf behandeld wilt worden.

5. Onthoud: beter geen deal dan een slechte deal

Stop op tijd. Gaat het de verkeerde richting uit en dreigt u over uw vooraf bepaalde grens te gaan? Trek de stekker er dan uit. Een slechte deal blijft gegarandeerd door uw hoofd spoken. Dat heeft mogelijk gevolgen op lange termijn voor de vertrouwensrelatie. Uw buikgevoel is nog altijd uw beste raadgever, vertrouw erop. Word vooral niet boos of geërgerd, maar houd de band zo goed mogelijk in stand. Helaas komen niet alle onderhandelingen tot een succesvol eind. Soms wint u, soms verliest u. Dat aanvaarden, zal uw leven een stuk eenvoudiger maken.