HomeMijn geld beherenNooit zonder geld in het buitenland

Nooit zonder geld in het buitenland

Geniet u binnenkort van een verdiende vakantie in het buitenland? Dan wilt u ter plaatse liever niet zonder geld vallen. Dankzij deze tips voorkomt u dat.

Een reis, dat gaat samen met hotels, etentjes, souvenirs… Maximaal genieten! Dat is wel het laatste moment waarop u zonder geld wilt zitten. Daarom kiest u beter voor een slimme mix van betaalmiddelen. Lees onze tips en vertrek zonder zorgen!

Vooraf stilstaan bij…

Op reis gaan zonder betaalproblemen? Dan staat u beter even stil bij de volgende punten:

 • Hebt u uw reisbudget al ingeschat? Hoeveel geld zult u nodig hebben?
 • Wat zijn de gewoontes op uw reisbestemming? Welke betaalmiddelen worden daar doorgaans gebruikt? Vooral bankkaarten of eerder cash of reischeques?
 • Cash geld: gaat u naar een land met een andere munt? Controleer dan of u de plaatselijke munt mag in- en uitvoeren. Als dat mag, kunt u vooraf geld wisselen. Dat kan vooral bij grootbanken. Maar alleen als u tijdig bestelt, want de bank heeft die valuta niet altijd op voorraad. U kunt ook terecht in een wisselkantoor. Gaat u naar een euroland, neem dan gewoon euro’s mee. Maar kies voor kleinere coupures. Soms is het in het buitenland moeilijk om grote biljetten te wisselen.
 • Bankkaart: zorg voor voldoende reserve op uw bankrekening. Kijk of het Maestro-logo op uw bankkaart staat. Soms moet die functie geactiveerd worden voor landen buiten Europa. Doe voor uw vertrek navraag bij uw bank. Vraag meteen ook welke kosten zij aanrekent als u Maestro buiten Europa gebruikt.
 • Kredietkaart: controleer eerst en vooral de vervaldatum van uw kredietkaart. Denkt u dat u een groot bedrag nodig hebt? Of wilt u gewoon voorbereid zijn op eventuele tegenspoed? Laat dan bij uw bankier de limiet van uw kaart tijdelijk verhogen. Als u naar de Verenigde Staten gaat, moet u ook uw kaart laten deblokkeren. Ook dan vraagt u beter even bij uw bank wat de extra kosten op uw bestemming bedragen.
 • Reischeques: reischeques of Travelers Cheques zijn een soort waardebonnen die alleen geldig zijn met uw handtekening. Een aanrader als u vermoedt dat u op uw bestemming weinig banken of bankautomaten zult vinden. Koop ze tijdig bij uw bankier.

Welk betaalmiddel in het buitenland?

U neemt beter een mix van verschillende betaalmiddelen mee: cash, bankkaarten en reischeques. Komt u een probleem tegen met het ene betaalmiddel, dan kunt u terugvallen op het andere.

 • Cash: een kleine hoeveelheid cash is zeker praktisch voor kleine uitgaven. Maar met een grote stapel biljetten rondlopen is niet het beste idee. Verklein het risico op diefstal en neem niet te veel cash mee. Bewaar het op een veilige plek. Als u geld inwisselt, doe dat dan niet in een station of op de luchthaven. Het tarief ligt daar hoger dan bij een gewone bank.
 • Bankkaart: betalen met een kaart is veiliger dan cash. Dankzij de Maestro-functie haalt u geld af en betaalt u elektronisch met uw geheime code. Uw verrichtingen zijn gratis of goedkoop en gebeuren tegen een voordelige wisselkoers. Kaart gestolen, verloren of ingeslikt? Neem dan onmiddellijk contact op met Card Stop via het nummer 0032 70 344 344.
 • Reischeques: die cheques zijn verzekerd tegen verlies en diefstal. Bij verlies bent u geen geldwaarde kwijt.

En wat als het toch fout loopt?

Als u toch zonder geld in het buitenland komt te zitten, neemt u contact op met vrienden of familie in België. Het is verboden om geld per post te versturen. De kans dat het niet aankomt, is te groot. Maar zij kunnen u wel op de volgende manieren helpen:

 • Vraag hen om geld over te schrijven naar uw rekening.
 • Vraag hen om geld over te maken via Western Union: het is mogelijk om geld te deponeren in een kantoor van Western Union of een postkantoor. Het kan ook online. Enkele uren later haalt u het geld op in een kantoor van Western Union op uw bestemming.

Prettige reis!