HomeBeleggen op maatNog altijd een baksteen in de maag?

Nog altijd een baksteen in de maag?

Een studie van ING over de huizenmarkt in Europa werpt een interessant licht op het verband tussen Belgen en vastgoed.

Heeft de Belg nog altijd een baksteen in de maag? Absoluut, 82% van onze landgenoten koopt liever een huis dan er een te huren. Een hoog percentage, da’s zeker, maar toch niet zó hoog: volgens de studie van ING gevoerd in 12 Europese landen, maar ook in Australië, Canada en de Verenigde Staten, zijn de kampioenen van de baksteen in de maag de Turken en de Roemenen, van dichtbij gevolgd door de Belgen en de Luxemburgers.

Een goede investering

Een baksteen in de maag of niet, de Belg blijft - zoals vele Europeanen - ervan overtuigd dat vastgoed een goede investering is. Maar 80% van de Belgen vindt de prijzen van de huizen te hoog, een percentage dat een stuk boven het Europese gemiddelde ligt. Meer dan 60% denkt ook dat de prijzen van appartementen de volgende 12 maanden blijven stijgen en meer dan de helft is ervan overtuigd dat, ondanks de ineenstorting in Spanje, de vastgoedprijzen nooit zullen zakken.

Ademtekort in zicht?

De Belg lijkt zijn optimisme echter te nuanceren. Slechts 47% van onze landgenoten denkt dat het aantal vastgoedtransacties de volgende maanden zal stijgen. 16% is zelfs overtuigd dat de activiteit op de markt volgend jaar zal verminderen. Welnu, een vertraging van de activiteit gaat dikwijls gepaard met een neerwaartse druk op de prijzen.

Een ontoegankelijke droom?

Tegelijkertijd stelt de studie ook vast dat de toegang tot een eigendom moeilijker wordt voor de gemiddelde Belgische gezinnen: 84% van de Belgen bevestigt inderdaad dat het vandaag veel moeilijker is om een woning te kopen dan 10 jaar geleden. Een indruk die gestaafd wordt door de berekeningen uitgevoerd door ING sinds enkele jaren. Maar de Belgen geven hun droom niet zomaar op. Ze realiseren die droom trouwens het liefst op hun eentje: bijna twee derde heeft geen hulp van familie of vrienden gekregen bij de aankoop van een woning. Zelfs als, zoals Peter Vanden Houte, Hoofdeconoom van ING, onderlijnt, die tendens omgekeerd wordt bij de jongeren: “In de groep jonger dan 45 jaar die recentelijk een woning gekocht hebben, heeft vandaag maar liefst 45% hulp gekregen. Dat is vooral het geval in de Brusselse agglomeratie.”

Een paradoxale houding

Als de Belg er nog altijd zoveel belang aan hecht om eigenaar te worden, hebben de decennia waarin de vastgoedmarkt maar bleef stijgen hem misschien wat te veel vertrouwen gegeven bij de waardeschatting van zijn woning. Ondanks dat blijft hij realistisch en erkent hij dat de markt niet meer zo winstgevend is als vroeger. Een standpunt dat afsteekt tegen het optimisme van onze vastgoedexpert van Immoweb. Wie zal de toekomst gelijk geven?

Lees ook: Wanneer is het een goed moment om vastgoed te kopen?