HomeBeleggen op maatNieuwjaarsgeld: hoe beheert u het voor uw kinderen?

Nieuwjaarsgeld: hoe beheert u het voor uw kinderen?

Tijdens de eindejaarsfeesten worden onze oogappels meer dan ooit verwend. Goed voor hen. Maar een echte hersenbreker voor de ouders. Zij vragen zich af hoe ze dat geld het beste kunnen beheren. Hieronder enkele mogelijkheden.

Jonge kinderen hebben niet dezelfde behoeften als tieners of jongvolwassenen. Zij hebben dikwijls projecten of noden waarvoor een bepaald budget nodig is. Daarom is het goed om van jongs af aan hun nieuwjaarscenten opzij te zetten. Hoe pakt u het aan?

Spaar voor uw kind

U kunt het nieuwjaarsgeld van uw kind opzijzetten. Zo heeft hij een mooi spaarpotje als hij meerderjarig wordt. Er zijn verschillende opties:

  • Zet het geld op een spaarrekening op zijn naam. Het staat er veilig en het kapitaal is gegarandeerd. Zodra hij meerderjarig is, kan uw kind er altijd aan.
  • De kasbon is een belegging zonder risico. Het kapitaal blijft wel voor een tijdje (1 tot 10 jaar) geblokkeerd. Dat wordt u duidelijk meegedeeld bij de aankoop ervan.
  • Een beleggingsfonds vraagt meer aandacht. U moet zelf het bedrag bepalen, evenals de looptijd van uw belegging. Maar op langere termijn kan uw kind genieten van potentieel meer rendement.

Betrek uw kind erbij

Als uw kind oud genoeg is om zelf zijn geld te beheren, kunt u een zichtrekening op zijn naam openen. Bepaal samen hoeveel hij moet sparen en over welk bedrag hij mag beschikken voor zijn pleziertjes op kortere termijn. Zo voelt hij zich meer betrokken en zal hij op een meer verantwoorde manier met zijn geld omgaan.

Als minderjarige heeft hij wel uw akkoord en uw handtekening nodig om een rekening op zijn naam te openen.

Kies voor een gratis zichtrekening

Verschillende banken bieden een gratis zichtrekening aan. Maar sommige mikken vooral op klanten die hun rekening online beheren. Vergelijk het aanbod en kijk welk het beste aan uw behoeften beantwoordt. Lees zeker ons artikel nog eens: Hou zicht op uw zichtrekening: bespaar tot 140 euro per jaar.