HomeMijn geld beherenNieuwe plannen? ‘Recycleer’ uw woonkrediet!

Nieuwe plannen? ‘Recycleer’ uw woonkrediet!

U kunt uw hypothecaire inschrijving opnieuw gebruiken om te verbouwen, maar ook om ander vastgoed in België of in het buitenland te kopen. En dat tegen een voordelige intrestvoet zonder notariskosten te moeten betalen! Hoe zit die heropname juist in elkaar?

U denkt eraan uw woning te verbouwen? Als u zelf niet over het nodige spaargeld beschikt, moet u waarschijnlijk gaan aankloppen bij uw bankier.

Naast de formules van renovatiekredieten (die doorgaans een interessantere intrestvoet bieden dan de klassieke leningen op afbetaling, maar toch niet zo interessant als die van een hypothecaire lening), ligt er misschien wel een gouden kans voor het rapen: een heropname of wederopname op uw lopende woonkrediet.

Hoe werkt dat? Onder voorbehoud van aanvaarding van een nieuw krediet door uw bank, kunt u dankzij de wederopname volledig of gedeeltelijk het terugbetaalde kapitaal van uw woonkrediet (het deel van uw kapitaalsaflossingen) opnieuw lenen. En dat zonder dat uw bank bijkomende borgen moet vragen, omdat de hypotheek op uw woning, waarvoor u oorspronkelijk de lening aanging, nog altijd loopt.

Een voorbeeld? Vijf jaar geleden hebt u een lening afgesloten om een huis van 300.000 euro te kopen. Op dit ogenblik hebt u al 75.000 euro aan kapitaal terugbetaald (u moet nog 225.000 euro terugbetalen zonder de intresten). Via de wederopname kunt u dus 75.000 euro lenen.

Tegen welke voorwaarden?

De heropname is geen blanco cheque die u zomaar kunt opvragen bij uw bank:

  • De intrestvoet is de huidige intrestvoet (en niet die van de oorspronkelijke lening).
  • In tegenstelling tot een nieuw woonkrediet is het voor een heropname niet nodig om naar de notaris te gaan. U betaalt dus geen akte- of notariskosten.
  • Uw inkomsten moeten de nieuwe kredietlast aankunnen.
  • Een wederopname is bijna onmogelijk in de eerste maanden na het afsluiten van het woonkrediet. U moet inderdaad al een bepaald kapitaal afbetaald hebben om het opnieuw te kunnen lenen. Meestal kan het niet onder een bepaald bedrag.
  • Een hypotheek is 30 jaar geldig. De heropname moet dus binnen die termijn vallen.

Maak van de wederopname gebruik om met uw bankier te onderhandelen over uw volledige woonkrediet, zeker binnen een context van dalende intrestvoeten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tal van tips en informatie over sparen, lenen en beleggen.