HomeMijn geld beherenMusea duur? Snuif gratis cultuur op.

Musea duur? Snuif gratis cultuur op.

Volgt u deze leuke tips, dan hoeft u nog maar zelden te betalen voor een museumbezoek.

Toegegeven, een museumbezoek kan duur zijn. Maar wist u dat er heel wat musea in België ook gratis toegang bieden? Vooral in de regio Brussel zijn ze talrijk. Ofwel zijn ze permanent gratis ofwel op sommige dagen. Elke eerste zondag van de maand bijvoorbeeld. U moet het maar weten. Daarom hebben wij een lijstje voor u gemaakt. Wie zei dat cultuur opsnuiven duur is?

 

Musea die altijd gratis zijn

 • In Antwerpen is het Middelheimmuseum permanent gratis. Het is een openluchtmuseum waar u in een mooie, groene omgeving een overzicht krijgt van meer dan 100 jaar beeldende kunst.
 • In Luik is het Sart-Tilmanmuseum gelijkaardig. Op de universitaire campus en deels in de bossen ontdekt u een honderdtal hedendaagse beeldhouwwerken.
 • In Brussel vindt u meerdere musea die permanent gratis zijn.
 • Het Wiertz Museum in de Europese wijk waar u schilderijen van de gelijknamige kunstenaar vindt.
 • Ook in het Constantin Meunier Museum in Elsene ontdekt u een heleboel schilderijen.
 • CINEMATEK, het museum van de cinema in het hartje van Brussel. Let op: alleen de expositieruimte is gratis. Voor de film moet u betalen.
 • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark dat voorwerpen uit onze krijgsgeschiedenis tentoonstelt.
 • Plantentuin van Jean Massart met meer dan 400 geneeskrachtige planten.

De lijst is te lang om hier helemaal over te nemen. Neem zeker een kijkje op www.brusselsmuseums.be en ontdek wat u nog interesseert.

Musea die op bepaalde dagen gratis zijn

Andere musea zijn alleen maar gratis op bepaalde dagen. Mooi meegenomen dus om te weten wanneer u ernaartoe moet.

In Brussel:

 • Gratis elke eerste woensdag van de maand vanaf 13u: Magritte Museum, WIELS, Muziekinstrumentenmuseum (mim). Een voor een bekende musea die de moeite waard zijn. Vanop het dakterras van het mim geniet u trouwens van een schitterend panorama.
 • Gratis elke eerste zondag van de maand: Museum voor het Kostuum en de Kant, Joods museum, Speelgoedmuseum.

Surf naar www.brusselsmuseums.be voor nog meer musea die op bepaalde dagen gratis zijn.

In Wallonië:

Elke eerste zondag van de maand kunt u gratis naar het Mac’s in Hornu (het museum van de hedendaagse kunst), in Luik naar het Musée de la Vie wallone en het Musée des Beaux-Arts. Ook in Bergen kunt u naar het Musée des Beaux-Arts. Klik hier voor de volledige lijst.

In Vlaanderen:

 • Gratis elke laatste woensdag van de maand in Antwerpen: MAS, Rubenshuis, Rockoxhuis, Museum Mayer van den Bergh, Museum Vleeshuis, Letterenhuis en Museum Plantin-Moretus.
 • In andere Vlaamse steden wordt dat gratis systeem nog niet echt gehanteerd. In Gent kunt u wel elke zondag gratis naar het SMAK, MSK en Designmuseum. Maar alleen als u Gentenaar bent. In Kortrijk kunt u wel elke eerste zondag van de maand gratis naar het Broelmuseum.

Zo. Nu weet u ook weer wat doen tijdens uw vakantie.