HomeMijn geld beherenMogen de muntstukken van 1 en 2 eurocent worden afgeschaft?

Mogen de muntstukken van 1 en 2 eurocent worden afgeschaft?

Sinds enkele maanden is er een discussie ontstaan over de afschaffing van “de koperen muntjes”. Is dat een goed idee?

Volgens de Standaard hebben de lidstaten van de eurozone sinds januari 2002 al meer dan 45,8 miljard munten van 1 en 2 eurocent uitgegeven. Of anders berekend: 137 muntjes per persoon. Dat is een volle spaarpot per Europese burger…

En die centen hebben ook een kostprijs: de prijs van de productie en de verspreiding van de munten van 1 en 2 eurocent is hoog genoeg om de Europese Commissie ertoe aan te zetten voorstellen op de tafel te leggen om die kosten te verlagen. Daarbij springt  de afschaffing van de muntjes het meest in het oog.

Wat vindt de handelaar?

Volgens de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) zijn de handelaars alvast voor. ‘De kostprijs van het gebruik van de muntjes is groot. Handelaars betalen veel muntjes uit, maar worden weinig betaald met de kleine munten. Daardoor moeten ze regelmatig muntjes afhalen bij de bank, wat veel administratiekosten meebrengt’, aldus Lieven Cloots, juridisch adviseur bij UNIZO.  

Afronding als alternatief

In Nederland wordt het gebruik van de munten van 1 en 2 eurocent al sinds september 2004 afgeraden. Als u bij onze Noorderburen met contant geld betaalt, mag de winkelier het bedrag afronden tot het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 eurocent. Stickers in de winkel wijzen de consument daarop. Er wordt gemiddeld evenveel naar beneden als naar boven afgerond. Zo is het gebruik van 1 en 2 eurocenten niet afgeschaft, maar wordt het wel ontmoedigd.

En bij ons?

Wat vinden de Belgen van het plan om de muntjes van 1 en 2 eurocent af te schaffen? De lezers van deze blog zijn duidelijk. 60% gelooft dat door die maatregel de prijzen zullen stijgen. Ze vrezen dat de afronding in het nadeel van de consument zal uitdraaien.

21% van de lezers schaart zich achter de pragmatische stelling dat minder muntjes de portemonnee minder doen wegen. Ook dat is volgens UNIZO een voordeel: ‘Het betalingsgemak zal toenemen doordat er niet meer moet geteld worden met muntjes van 1 en 2 eurocent’, zegt Lieven Cloots. ‘Dat is een groot voordeel voor handelaar én consument.’

Van onze lezers vindt 18% dat de afschaffing niet veel zal veranderen.

‘Studies van de Nationale Bank tonen aan dat de impact op de prijzen door het inflatie-effect van de afschaffing meevalt. De inflatie zou maximaal 0,1% bedragen, een cijfer dat volgens de Nationale Bank te verwaarlozen is. U hoeft dus geen prijsstijging te vrezen”, besluit Lieven Cloots.