HomeMijn geld beherenMoeten we alle twee het huurcontract ondertekenen als we gaan samenwonen?

Moeten we alle twee het huurcontract ondertekenen als we gaan samenwonen?

Mijn partner en ik willen een appartement huren. Moeten we samen het huurcontract ondertekenen? (Armelle, 25 jaar).

Gaan samenwonen is een grote stap en u hebt gelijk dat u zich die vraag stelt. Niets verplicht u om het contract samen te ondertekenen. Het huurcontract is een contract tussen twee partijen: de verhuurder (de eigenaar) en de huurder (u, uw partner of beiden). Het is dus perfect mogelijk dat slechts één van u beiden het contract met de verhuurder afsluit.

Wettelijk samenwonen: sowieso medehuurder!

Opgelet: als u ervoor opteert om wettelijk samen te wonen, wordt u alle twee als huurders beschouwd. Zelfs als het contract maar door één persoon ondertekend werd. Dat geldt ook als u pas later een wettelijk samenlevingscontract ondertekent!

Twee handtekeningen: meer zekerheid?

Als u feitelijk samenwoont, hebt u de keuze. Uw verhuurder zal ongetwijfeld proberen om u ervan te overtuigen dat u beiden ondertekent. Hij voorziet dan een solidariteitsclausule in het contract. Als u samen ondertekent, bent u samen verantwoordelijk voor de naleving van het contract en meer specifiek voor het betalen van de huur. Als u dus niet betaalt, kan de verhuurder zowel u als uw partner aanspreken. Hij heeft er dus alle belang bij dat u medehuurder wordt.

Ook meer zekerheid voor u

De solidariteitsclausule biedt niet alleen voordelen voor de verhuurder. Ook voor u.

  • Als u samen het contract ondertekent, hebt u beiden het recht om in het pand te wonen. Dat is vooral belangrijk als u uiteengaat. Uw partner kan u niet aan de deur zetten. U hebt evenveel recht om er te wonen.
  • Door de solidariteitsclausule kan uw partner niet zomaar het pand verlaten en u voor de huur laten opdraaien. Hij moet immers mee de huur betalen. Hij heeft er dus alle belang bij om een oplossing te vinden. En als uw partner toch vertrekt, kunt u via de vrederechter de terugbetaling van zijn deel van de huur eisen.

Gaan samenwonen is ongetwijfeld het begin van een mooi avontuur. Maar stort u er niet blindelings in. Dankzij de solidariteitsclausule bent u beiden beschermd, moest het toch fout gaan.

Stel uw vraagBekijk alle vragen