HomeVoordelig lenenMoet u uw verzekeraar op de hoogte brengen van uw verbouwing?

Moet u uw verzekeraar op de hoogte brengen van uw verbouwing?

Hoe weet u dat uw brandverzekering nog alles dekt na de renovatie van uw huis?

Alles hangt af van het resultaat van de werken en hun impact op de waarde van uw huis. Als die gestegen is, is het mogelijk dat u de verzekerde kapitalen van uw brandverzekering moet laten aanpassen.

Wat wordt er bedoeld met een waardestijging?

Dat wordt bepaald door de manier waarop uw verzekeraar de waarde van uw woning evalueert. De meesten baseren zich op een evaluatierooster. Daarin zijn het aantal kamers en de oppervlakte van uw huis belangrijk. Als u nu meer kamers of oppervlakte hebt (bv. als u uw zolder omgevormd hebt tot twee slaapkamers), is de kans groot dat de waarde van uw huis gestegen is. Maar dat kan ook als u een dure keuken of badkamer geïnstalleerd hebt. Eigenlijk is het altijd beter om de vraag aan uw verzekeraar te stellen.

Wat zijn de risico’s?

Meldt u de verbouwing niet, kunt u bij een schadegeval voor een onaangename verrassing komen te staan. In geval van onderverzekering wordt de evenredigheidsregel toegepast. Als de verzekerde waarde lager is dan de werkelijke waarde van uw woning, wordt het bedrag van de schadevergoeding berekend in verhouding tot de verzekerde waarde.

Gaan we er bv. vanuit dat uw woning 200.000 euro waard was voor de renovatiewerken. Nu is ze 220.000 euro waard. Als u uw polis niet laat aanpassen, is uw woning verzekerd voor 90,91% van haar waarde. Als u morgen schade oploopt en de expert de herstellingskosten op 20.000 euro raamt, krijgt u maar 90,91% van dat bedrag (dus 18.182 in plaats van 20.000 euro). U moet dan zelf bijna 2.000 euro opleggen!

Het is dus altijd beter om na de verbouwing aan uw verzekeraar te vragen of u nog voldoende verzekerd bent.