HomeSlim sparenMoet ik de intresten van mijn spaarrekening aangeven?

Moet ik de intresten van mijn spaarrekening aangeven?

“De fiscaliteit is vorig jaar zo veranderd dat ik een beetje verloren ben. Moet ik de rente van mijn spaarrekening vermelden op mijn volgende belastingaangifte?” (Jean, 55 jaar)

Hoewel de situatie onduidelijk was voor veel roerende inkomsten, zijn de aangifteregels voor spaarrekeningen niet veranderd.

 

  • U hebt in 2012 op al uw spaarrekeningen samen minder dan 1.830 euro aan rente gekregen: u moet niets aangeven en de rente die u gekregen hebt, is vrijgesteld van roerende voorheffing.
  • U hebt in 2012 op al uw spaarrekeningen samen meer dan 1.830 euro aan rente gekregen: de eerste schijf van 1.830 euro is vrijgesteld van roerende voorheffing. Alles wat boven die limiet gaat, moet u aangeven in uw belastingaangifte. Op dat bedrag wordt 15% roerende voorheffing geheven. Als u bv. 2.000 euro rente hebt ontvangen op uw spaarrekeningen, moet u 170 euro aangeven in uw belastingaangifte. 

Opgelet: die limiet van 1.830 euro geldt per persoon. Ze wordt jaarlijks geïndexeerd. Voor 2013 is het 1.880 euro. Als u verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken hebt, moet u nagaan of het totaal van de intresten onder dat bedrag blijft. Anders moet u het aangeven.

 

Stel uw vraagBekijk alle vragen