HomeVoordelig lenenMoet ik btw betalen als ik een garage koop?

Moet ik btw betalen als ik een garage koop?

In 2013 heb ik een nieuw appartement gekocht. De onderneming die het pand bouwde, biedt me nu de mogelijkheid om een garage te kopen. Moet ik daarop 21% btw betalen? (Khalid, 46 jaar)

Het antwoord zit in uw vraag vervat. Omdat het een onderneming is die het pand gebouwd heeft, zijn haar activiteiten onderworpen aan btw. Ook de verkoop van de garage valt dus onder het btw-stelsel.

Notarisakte

Elke verkoop van vastgoed moet bij een notaris afgesloten worden. Tel dus 21% btw en notariskosten bij de verkoopprijs van de garage. Net zoals toen u het appartement kocht.

Controleer de basisakte

Opgelet: als eigenaar van een onroerend goed dat deel uitmaakt van een mede-eigendom, moet u bijdragen in de gemeenschappelijke kosten van het pand. Dat gebeurt volgens een verdeelsleutel die in de basisakte van de mede-eigendom staat. Ook voor uw garage zijn er gemeenschappelijke kosten. Informeer u dus goed, zodat u weet waaraan u begint.

Stel uw vraagBekijk alle vragen