HomeMijn geld beherenMmm… Lekkere kastanjes!

Mmm… Lekkere kastanjes!

Op dit moment vindt u kastanjes met hopen. Wat u daarmee kunt doen? We geven u twee lekkere recepten.

Hoera, het is herfst! Ook al zijn de temperaturen wat frisser, de herfst heeft zo veel te bieden. Lekkere kastanjes bijvoorbeeld. U ziet ze overal liggen. Maar wist u dat u er ook heel wat lekkers mee kunt maken? We geven u twee recepten. Zorg er natuurlijk wel voor dat u tamme kastanjes gebruikt. Alleen die zijn eetbaar.

Kastanjepuree

Niets lekkerder dan verse kastanjepuree! En het is helemaal niet moeilijk. Zo maakt u dat.

Snij met een scherp mes een kruis in het onderste lichtbruine vlak van de kastanjes. Dat is belangrijk om ze snel en volledig te koken. Leg ze gedurende 8 minuten in kokend water. Haal ze er daarna een voor een uit om ze te pellen. Doe het als ze nog warm zijn, dat is het makkelijkst. Klaar? Doe ze in een pan en overgiet ze met melk. Breng alles langzaam aan de kook en laat 45 minuten op een zachte temperatuur pruttelen. Giet nadien de melk over in een aparte kom (en bewaar die om later opnieuw te gebruiken). De kastanjes zijn klaar! U moet ze alleen nog pureren met een staafmixer. Verwarm de puree op een zacht vuur en voeg naar smaak boter, slagroom en de melk toe. Zo wordt ze goed smeuïg. Genieten maar!

Tip: u kunt de puree ook altijd toevoegen aan uw aardappelpuree voor een extra smaakje. Of verfijn er uw yoghurt mee. Voeg nog wat extra suiker toe en u hebt een topdessert.

Gekonfijte kastanjes

Hebt u dat al eens geproefd? Een echte lekkernij. Het wordt ook wel eens ‘marrons glacés’ genoemd. Lekker voor bij de koffie. Of als dessert. Het is even werk maar u geniet er des te meer van als u ze zelf maakt. Vooral ook omdat gekonfijte kastanjes heel duur zijn.

Benodigdheden:

  • Evenveel suiker als kastanjes: hebt u bv. een kilo kastanjes, dan hebt u een kilo suiker nodig.
  • Een kaneelstokje
  • Een vanillestokje

Snij zoals hierboven beschreven een kruis in de onderste laag van de kastanjes en kook ze tot de schil iets loslaat. Let op: ze moeten volledig ondergedompeld zijn. Verwijder daarna de schil en steek ze opnieuw in het water dat u weer aan de kook brengt. Verwijder zo het tweede velletje. Nu zijn ze proper en kunt u ze bijna gaar koken. Laat de kastanjes even uitlekken.

Kook daarna het water dat u gebruikt hebt met de suiker, het kaneel- en vanillestokje tot een lichte stroop. Dompel er uw kastanjes in en breng het geheel aan de kook. Is het zover? Dan mag u het vuur uitdraaien en alles laten afkoelen. Het is belangrijk dat u dat meermaals doet (3 keer bv.) om de kastanjes de suiker goed te laten absorberen. Laat het mengsel minstens 12 uur afkoelen met het deksel op de pan. Breng ze nadien een laatste keer aan de kook en hou ze op lage temperatuur een half uur warm. Doe de kastanjes in een afgesloten pot (bijvoorbeeld een weckpot) samen met de stroop. Bewaar ze zo in uw koelkast. Een toppertje!