HomeVoordelig lenenMet twee lenen om een huis te kopen?

Met twee lenen om een huis te kopen?

Vele koppels laten snel de huurformule voor wat ze is om over te gaan tot de aankoop van hun eigen plekje. Want met z’n twee is het nu eenmaal makkelijker om de afbetaling van een hypothecair krediet rond te krijgen.

Een hypothecair krediet met twee afsluiten is over het algemeen niet moeilijker dan dat je het alleen zou doen. Sommige aspecten verlopen zelfs vlotter als je als stel door het leven gaat. We overlopen hier in detail de verschillende elementen die een invloed hebben op je capaciteit om een hypothecair krediet te verkrijgen en terug te betalen.

Aflossingsbudget

Jullie wonen samen en hebben dus allebei inkomsten om te besteden aan de terugbetaling van het hypothecair krediet. Uiteraard zijn er bij de evaluatie van die inkomsten door de bank verscheidene factoren van belang om de leningscapaciteit te bepalen. In de meeste gevallen zal je in aanmerking komen voor een hoger budget.

Eigen inbreng

Ook in dit geval maakt eendracht macht: door je spaarcenten te verzamelen, slaag je er vast in om een grotere eigen inbreng te bereiken. Afhankelijk van de omstandigheden ben je in staat om ofwel een minder groot bedrag te lenen, ofwel over een iets hoger initieel budget te beschikken.

Fiscaal voordeel

Of je nu gehuwd bent, wettelijk samenwoont of feitelijk samenwoont, als belastingplichtige geniet je hetzelfde fiscale voordeel als wanneer je alleen zou zijn. Met andere woorden: je geniet elk hetzelfde fiscale voordeel. Opgelet, sinds de regionalisering van januari 2015 verschilt dit voordeel in functie van de regio waar  je liefdesnestje zich bevindt.

Solidariteit van de kredietnemers

Het enige verschil – van formaat – is dat jullie als mede-kredietnemers allebei verantwoordelijk zijn voor de betaling van de maandelijkse bedragen. En dit zelfs wanneer je partner een betaling vergeet. Daarom is het als koppel bijzonder belangrijk om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo ben je zeker dat je de lasten verbonden aan de terugbetaling van het hypothecair krediet kunt blijven afbetalen als je partner zou overlijden.

Gehuwd, niet gehuwd?

Opgelet, er bestaan enkele verschillen tussen gehuwden, wettelijk en feitelijk samenwonenden. Zo zullen gehuwden en wettelijk samenwonenden die samen een aankoop doen, het pand in de gemeenschap opnemen. Ze zijn dus verplicht om samen te lenen. Feitelijk samenwonenden kunnen nog steeds kiezen om zelf het aandeel te bepalen dat ieder apart inbrengt voor de aankoop van het pand. In dat geval zal het fiscale voordeel afhangen van ieders inbreng voor het pand. In theorie is het zelfs mogelijk om twee aparte leningen af te sluiten (verbonden aan hetzelfde contract en dezelfde hypotheek). Zoals steeds kan je dus beter advies vragen aan een expert, een notaris of een advocaat om de verschillende opties te begrijpen.