HomeSlim sparenMet de herfst voor de deur lekker en goedkoop tafelen!

Met de herfst voor de deur lekker en goedkoop tafelen!

En wat staat er in september en oktober op het menu? Welke seizoensgroenten en -fruit zijn nu op hun best, zowel qua smaak als prijs? Noteer alvast sperziebonen, tomaten en aubergines op uw boodschappenlijstje!

Tomaten als seizoensgroenten?

Het is een misvatting te denken dat tomaten alleen in de zomermaanden te verkrijgen zijn. Voor minder dan een euro per kilo slaat u nu nog lekkere, verse tomaten in. Koop gerust grote hoeveelheden, zodat u de hele winterperiode overbrugt met de tomaten die u hebt ingevroren.

Snij de tomaten in vier, verwijder het kroontje, stoof wat ui en voeg de tomaten eraan toe. Laat het mengsel even pruttelen, kruid met peper en zout en laat het afkoelen.

Mix het geheel tot een glad mengsel en vries het in. Dat kan in kleine porties, zodat u er een groentesausje mee kunt afwerken of in grotere porties om er op een koude winterdag soep mee te bereiden.

Gegrilde aubergines

Ook aubergines zijn in de vroege herfst op hun best. Die kunt u verwerken in een sausje, maar smaken ook heerlijk gegrild.

Is het een mooie herfstdag? Haal dan, misschien voor het laatst, de barbecue boven en bereid, naast het obligate vlees, ook eens gegrilde aubergines.

Maak torentjes waarin u schijfjes tomaat met schijfjes gegrilde aubergine afwisselt en bestrooi die rijkelijk met verse kruiden zoals tijm en rozemarijn.

Sperziebonen

Sperziebonen zijn eigenlijk geen groenten maar peulvruchten. In een portie van 100 gram zit maar liefst 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C en 18% van de ADH vitamine K, dat onder andere goed is voor een betere en snellere bloedstolling.

En seizoensfruit?

Wat seizoensfruit betreft, zijn het de grotere vruchten die de zomermaanden hebben gebruikt om flink te groeien en te rijpen aan de boom. We hebben het over? Juist, appelen en peren.

Belgische appelen zijn er in verschillende variëteiten. Boskoop is een lichtzure appel met een dikke schil, waardoor hij helemaal tot zijn recht komt in de oven met een flinke laag bruine suiker. Jonagold is een van de populairste appels, lekker om als tussendoortje te eten maar ook niet te versmaden met yoghurt en een snuifje kaneel. En hebt u al kennis gemaakt met Kanzi? Die appel komt helemaal tot zijn recht in een slaatje met rode kool en geitenkaas.

Peren, natuurlijk

En nu we het toch over geitenkaas hebben… Een slaatje met gepocheerde peren en geitenkaas, afgewerkt met honing is een voltreffer. Schil de peren en snij ze in stukken, zodat ze gelijkmatig garen tijdens het pocheren. Serveer het lauwe fruit met blokjes geitenkaas en giet er een royale portie honing over. Laat de herfst maar komen. Culinair zijn we er alvast klaar voor!