HomeSlim sparenMet de auto op vakantie: 10 tips

Met de auto op vakantie: 10 tips

Gaat u met de auto op vakantie? Dan kunt u maar beter goed voorbereid zijn. Dankzij deze checklist gaat u na of uw auto veilig is, of u alle nodige documenten bij hebt en of u de regelgeving in het buitenland respecteert.

1. Onderhoud

Ga voor vertrek langs bij uw garage voor een onderhoud. Zelfs als uw auto door de autocontrole werd goedgekeurd, is het geen overbodige luxe om een grondige check-up te laten doen.

2. Verzekeringsdocumenten

Bent u goed verzekerd in het buitenland? Als u een ongeval hebt in het buitenland, kunnen de kosten hoog oplopen. Informeer daarom of uw autoverzekering u ook dekt als u met de auto op vakantie bent. Zorg ook dat u alle verzekeringsdocumenten bij hebt tijdens uw vakantietrip.

3. Vignetten en reisdocumenten

Ook als u met de wagen op vakantie gaat, moeten uw reisdocumenten in orde zijn. Zorg dat u een geldige identiteitskaart bij hebt en eventueel een internationaal rijbewijs. Informeer u over vignetten en milieustickers. Als u in of door Zwitserland en Oostenrijk reist, hebt u bijvoorbeeld een ‘Autobahnvignet’ nodig. In sommige gebieden in Duitsland ook een milieusticker. Beide zijn makkelijk online te bestellen.

4. Boorddocumenten

Check of alle boorddocumenten in uw wagen liggen. Neem er kopieën van in het geval ze gestolen worden. Dat is ook aan te raden voor uw identiteitskaart en rijbewijs.

5. Gereedschap

Zorg ervoor dat u voldoende gereedschap aan boord hebt voor als uw auto een klein mankementje heeft. Een platte band is snel vervangen, maar u hebt er wel het juiste gereedschap voor nodig.

6. Gevarendriehoek en fluovestje

In veel landen is het verplicht om een gevarendriehoek en fluovestje in de auto te hebben. Ze zorgen ervoor dat u goed opvalt als u met pech langs de weg staat.

7. Verbanddoos

Met een verbanddoos in de auto kunt u altijd eerste hulp verlenen. In verschillende Europese landen is een verbanddoos in de auto verplicht.

8. Brandblusser

Om snel een kleine brand te blussen legt u beter een brandblusser in de auto. In Griekenland, Polen en Turkije is het verplicht. En ook in België is het voor Belgische automobilisten verplicht om een brandblusser bij te hebben.

9. Reservesleutel

Supervervelend als u uw autosleutel kwijtraakt in het buitenland. Neem daarom een reservesleutel mee. Bewaar hem op een vaste plaats, zeker niet in de auto. Geef hem aan een reisgenoot als u een uitstapje maakt.

10. Routekaarten

Routekaarten zijn zo vorige eeuw! Maar als uw gps het begeeft, is het toch handig om er een aan boord te hebben. Plus een roadtrip met een ouderwetse routekaart heeft ook zo zijn charmes.