HomeSlim sparenMeiklokjes: goedkope geluksbrengertjes?

Meiklokjes: goedkope geluksbrengertjes?

1 mei is Dag van de Arbeid, maar u kunt dan ook meiklokjes aan uw geliefden geven om hen geluk te brengen.

In bloementaal betekent ‘meiklokje’ ‘terugkeer van het geluk’. Ontluikend bij het begin van de mooie dagen, viert het de lente. Het brengt u het hele jaar door vreugde en geluk, als u er een tuiltje van krijgt. Afkomstig uit Frankrijk wordt die traditie ook in België, Zwitserland en Andorra voortgezet.

Omdat 1 mei ook de Dag van de Arbeid is, werd het meiklokje stilletjesaan verdrongen door de rode roos, het voornaamste symbool van de arbeiders.

Ook een geluksbrenger voor uw portemonnee?

Het meiklokje brengt dan wel geluk, maar het is soms heel duur. Sommige bloemisten durven meer dan 10 euro te vragen voor een tuiltje. Als u er een roos of iets anders bijvoegt, kan het u zelfs 12 tot 15 euro kosten.

Hierna vindt u enkele tips om toch niet zo veel geld uit te geven zonder de traditie op te offeren.

1. Koop meiklokjes op straat

Jeugdbewegingen verkopen dikwijls meiklokjes op 1 mei. Die zijn meestal 50% goedkoper dan bij de bloemist. U komt ze tegen in de buurt van grote kruispunten of winkelcentra.

2. Kweek uw eigen meiklokjes

Het meiklokje is een grasachtige plant die in de bossen van gematigde streken in Europa groeit. Het is dus makkelijk om die natuurlijke omgeving na te bootsen in uw tuin en om uw eigen perk van meiklokjes aan te leggen.

Plant gewoon wat meiklokjes met wortel op een koele plaats en beschut tegen de zon.

Als u geen tuin hebt, zet u ze gewoon in een bloempot met wat potgrond. Let erop dat er gaatjes in de bodem van uw pot zitten, zodat overtollig water weg kan. Anders rotten ze.

Plaats de pot op uw terras of in de koelste plaats van uw woning, altijd beschut tegen de zon. Geef ze niet te veel water, maar wel op regelmatige basis.

Bij het begin van de lente geniet u van uw eigen meiklokjes en verrast u uw geliefden met een tuiltje zonder dat het u één cent kost.