HomeBeleggen op maatMeerkost passiefhuis is veilige investering

Meerkost passiefhuis is veilige investering

Een passiefhuis is een veilige investering. Woningen die volgens dit principe gebouwd of gerenoveerd worden verbruiken minder energie en dat levert op termijn een besparing op.

Ontwerp passiefhuis Dave Bastijns

Passiefhuis?

Een passiefhuis is een energiezuinige woning die dankzij een uitgebreide isolatie tot 85% minder energie voor verwarming verbruikt dan een traditioneel gebouwde woning.

De thermische isolatie van het huis helpt om het aantal koude- en warmtebruggen te minimaliseren. Door de temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden is de woning goed geïsoleerd en moet u minder investeren in energie om uw woning te verwarmen.

Renovatieproject: bestaande woning ombouwen tot passiefhuis

Dave Bastijns is ingenieur-architect. Hij koos ervoor om de woning die hij acht jaar geleden kocht om te bouwen tot een passiefhuis.

 “We hebben al een hypothecair krediet en kunnen een deel van het kapitaal dat we al hebben terugbetaald opnieuw opnemen onder de vorm van een nieuw krediet.

Naast die wederopname hebben we ook flink wat gespaard. Ten slotte kunnen we indien nodig opnieuw naar onze bank stappen voor een lening. Zij staan ons bij met raad en daad.”

Meerkosten terugverdienen?

“Het is moeilijk om vast te leggen hoelang het duurt eer we de investeringen om ons huis te verbouwen tot een passiefwoning terugverdienen.

De meerkosten voor de isolatie verdienen we terug op een termijn van 3 à 5 jaar. Door de isolatie door te drijven weten we dat het huis minder energie zal verbruiken.

Maar om de volledige meerkosten van een passiefhuis te berekenen, spelen er een aantal externe factoren mee.  Zoals de wijze van verwarming, de evolutie van de energieprijzen en het al dan niet gebruiken van hernieuwbare energie.

Doordat de subsidies eind 2011 gevoelig zijn teruggeschroefd, wordt die terugverdientijd langer dan aanvankelijk was voorzien.’”

Veilige investering

“Een investering in een passiefhuis is een veilige investering. Je bespaart gegarandeerd op je energieverbruik en bovendien zal onze woning binnen ongeveer tien jaar als passiefwoning een meerwaarde hebben op de huizenmarkt tegenover traditionele woningen.”

Volgens een Europese doelstelling moeten alle woningen tegen 2021 bijna-energieneutraal zijn. Hoe dat precies wordt ingevuld is nog niet bepaald, maar de toon is gezet. Om alvast aan deze doelstelling tegemoet te komen heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche de verplichting ingevoerd om in elke nieuwbouw een minimumpercentage schone energie te voorzien vanaf 2014.

Bewuste keuze

“Wij kiezen heel bewust voor een passiefhuis. De waarde van onze investering is verzekerd. Het materiaal dat gebruikt wordt om ons huis tot een passiefwoning te verbouwen, is duurzaam en gaat mee zolang de woning meegaat.

Momenteel bevinden we ons in de ruwbouwfase, maar we kijken uit naar juni 2013, wanneer we naar onze energiezuinige woning verhuizen.”