HomeMijn geld beherenMakkelijk te houden goede voornemens? Financiële voornemens!

Makkelijk te houden goede voornemens? Financiële voornemens!

Het begin van het jaar is traditioneel de ideale periode om goede voornemens te maken. Die effectief nakomen is soms een heel ander paar mouwen. Maak het uzelf makkelijk: hou het bij financiële voornemens. Die zijn eenvoudig na te komen en maken uw budgetbeheer en meteen ook uw leven stukken aangenamer.

Zelfs als u denkt dat u uw budget volledig onder controle hebt, valt er vaak hier en daar nog wat te optimaliseren. Denk dus zeker even aan volgende zaken:

  • (Her)evalueer uw vaste kosten: bent u er zeker van dat u de beste deal hebt voor gas, elektriciteit, internet en telecom? Even vergelijken kan u al makkelijk tientallen euro’s per maand opleveren. Zeker als u tieners in huis hebt, die aan hun smartphone gekluisterd zijn!
  • Leg een buffer aan voor dure maanden en onvoorziene omstandigheden: u weet dat bepaalde maanden harder doorwegen op uw budget dan andere. Denk maar aan de feestmaand december. De zomermaanden waarin u solden jaagt of met vakantie gaat. Of september voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Ook onvoorziene omstandigheden durven al eens financieel roet in het eten gooien. Wees daarop voorbereid door een financiële buffer aan te leggen.
  • Doe een doorlichting van uw verzekeringen: hebt u nog altijd de beste deal voor uw verzekeringen? Zit u bij de juiste maatschappij? Met de beste polis? Is het beter om alles te centraliseren bij één maatschappij? Lopen er verzekeringen voor zaken die niet langer relevant zijn? Of hebt u misschien twee keer dezelfde dekking? Even uw verzekeringen kritisch onder de loep nemen en andere mogelijkheden bekijken, kan u een hoop geld besparen!
  • Begin met pensioensparen: u begint nog maar net te werken? Of u hebt nog maar tien jaar te werken? U denkt sowieso waarschijnlijk nog niet (graag) aan uw pensioen. Toch is dat zeker aan te raden, als u uw gouden dagen zonder al te veel financiële kopzorgen wilt doorbrengen. En hoe jonger u eraan begint, hoe (onevenredig) meer u op het einde van de rit opstrijkt. Bovendien geniet u van fiscale voordelen als u aan pensioensparen doet. Niets dan voordelen dus!
  • Waag uw eerste beleggingsstapjes: de rentevoeten voor spaarproducten staan op een laag pitje. Uw spaargeld brengt u dus niet meteen iets extra’s op. U werkt hard voor uw geld en u kunt uw geld voor u laten werken door te beleggen. Leg zeker niet al uw eieren in één mand. Hou uw spaarrekening, u hebt sowieso een buffer (zie puntje 2) nodig. Verken de wereld van beleggen op uw eigen tempo. Als u geen of nauwelijks ervaring hebt, dan zijn er genoeg opties waarbij uw bankier of andere experten u begeleiden. Twijfelt u? Begin met een klein bedrag en zie waar het u brengt.

Record Bank wenst u alvast een vruchtbaar jaar toe!