HomeVoordelig lenenMag ik zomaar de ramen plaatsen die ik wil?

Mag ik zomaar de ramen plaatsen die ik wil?

Ik denk eraan mijn ramen te vervangen. Ze zijn oud en isoleren niet meer zo goed. Een vriend zei me dat ik niet vrij het materiaal, het model en de kleur van de ramen mag kiezen. Soms is er zelfs een bouwvergunning nodig. Heeft hij gelijk? (Leslie, 32 jaar)

Uw vriend heeft inderdaad gelijk. We zijn niet altijd vrij om te kiezen. Wat zijn de beperkingen?

Opgelet met mede-eigendom

Eerste obstakel als u in een appartement woont: het reglement van mede-eigendom van uw gebouw. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat alle ramen in één keer vervangen moeten worden. Of beperkingen voor het materiaal, de kleur of zelfs het model. Controleer dat reglement dus voor u nieuwe ramen bestelt.

Stedenbouwkundige voorschriften voor uw ramen?

Soms voorziet het stedenbouwkundige reglement van uw gemeente of uw gewest beperkingen.

Meestal gelden die beperkingen voor geklasseerde gebouwen of voor wijken met een historische waarde. Een voorbeeld is de tuinwijk Floréal in Watermaal-Bosvoorde die door de regering van het Brussels Hoofdstedelijk gewest geklasseerd werd. De eigenaars zijn verplicht om voor alle werken een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Hun buitenschrijnwerk (waaronder ramen) moeten ze renoveren volgens heel strikte voorschriften. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen ramen met dubbele beglazing plaatsen.

Nu en dan moet u ook een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, als u een nieuw raam in een blinde muur wilt plaatsen. Of als u een raam in een dak wilt installeren. Ga eventjes lang bij de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente. Zij zullen u de nodige info geven. En zo vermijdt u onnodige kosten.

Sociale woningen?

Ten slotte, sociale wijken en verkavelingen – Floréal was er oorspronkelijk zo eentje – kunnen ook onderworpen zijn aan specifieke regels. Ook daar steekt u beter uw licht eens op voordat u verdere plannen maakt.

Stel uw vraagBekijk alle vragen