HomeMijn geld beherenMag een winkelier een minimumbedrag opleggen voor een betaling met bankkaart?

Mag een winkelier een minimumbedrag opleggen voor een betaling met bankkaart?

Vorige maand was ik twee keer verrast toen ik met mijn bankkaart wilde betalen. Eerst vroeg een nachtwinkel mij 0,50 euro extra. En bij de bakker kon het pas vanaf 10 euro. Mag dat, een toeslag vragen of een minimumbedrag opleggen voor een elektronische betaling? (Laurence, 36 jaar)

Een nieuw salon of een krant? Zowel grote als kleine bedragen kunt u met uw bankkaart betalen. Geen gedoe met wisselgeld. Makkelijk, snel, veilig en… gratis? Sommige winkeliers kiezen voor een minimumbedrag of rekenen een meerprijs aan. En dat mag.

Extra kosten bij gebruik van uw bankkaart?

Proton bestaat intussen niet meer. En dus halen we nu ook voor kleine bedragen almaar meer onze bankkaart boven. Ziet u het logo van Bancontact/ Mister Cash of Maestro? Dan kunt u zeker betalen met uw bankkaart. En de meeste handelaars rekenen daar niets voor aan. Maar als ze dat willen, mogen ze wel degelijk een meerprijs vragen. Ze moeten dat wel duidelijk aangeven.

Een minimumbedrag?

Om geen kosten door te rekenen, ziet u dikwijls dat handelaars een briefje ophangen: ‘Alleen Bancontact vanaf 10 euro’. Ook dat mag, zo’n minimumbedrag vaststellen voor aankopen met bankkaart.

Waarom zo’n minimumbedrag of extra kosten? Omdat elke handelaar betaalt voor zijn terminal. En voor kleine handelaars met weinig verrichtingen kan dat doorwegen. Daarom zijn de tarieven die winkeliers betalen voor kleine betalingen onlangs gedaald. In de hoop dat ze geen extra kosten meer aanrekenen.

In de toekomst zonder pincode en gratis?

Wat zijn onze alternatieven in de toekomst? Sinds 2014 is het mogelijk om kleine bedragen met een bankkaart te betalen zonder pincode. Voor betalingen van maximaal 25 euro aan parkeer- en drankautomaten moet u uw pincode niet meer ingeven.

Nog meer toekomstmuziek is het contactloos betalen. U houdt dan gewoon uw bankkaart voor een betaalterminal en klaar is kees.

Stel uw vraagBekijk alle vragen