HomeSlim sparenMaak uw eigen kerststronk!

Maak uw eigen kerststronk!

Kerstmenu: wat u zelf maakt, is altijd lekkerder! We geven u twee originele maar budgetvriendelijke recepten voor een kerststronk.

U kent hem vast wel: de kerststronk of ‘buche’. Dat dessert in de vorm van een boomstam is dé klassieker om het komende kerstdiner mee af te sluiten. Er bestaan dan ook ontelbaar veel varianten van. Probeer onderstaande recepten eens uit om alvast in de kerststemming te komen. Tegenwoordig is een kerststronk in de winkel of bij de bakker meestal aan de dure kant. Wilt u dit jaar wat besparen op uw kerstmenu, dan is een zelfgemaakte variant interessanter.

Bovendien is het ook erg leuk om het samen met de kinderen te doen. Ze kunnen hun fantasie helemaal de vrije loop laten tijdens de afwerking en versiering. Bak- en familieplezier gegarandeerd tijdens de kerstvakantie! Ho, ho, ho! Dat klinkt lekker!

Twee leuke recepten (voor 6 personen)

1. Met een lokaal product: speculaas

Nodig: 3 eieren, 50 g suiker, 32 g bloem, 1/2 koffielepel bakpoeder, 20 g amandelpoeder, enkele druppels vanille-extract, 20 g cacaopoeder, 1/2 snuifje zout, 1/2 eetlepel speculaaskruiden, 100 g speculaaspasta, 100 g mascarpone, 10 g vanillesuiker (voor de vulling), 25 g vanillesuiker (voor de afwerking), 1/2 vanillestokje (voor de vulling), 1/2 vanillestokje (voor de afwerking), 100 g speculaaskoekjes met chocolade, 1 dl slagroom, 25 g witte chocolade.

Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst het rolbiscuit. Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Klop 25 g van de suiker samen met de eidooiers op totdat u een bleke massa krijgt. Klop vervolgens de eiwitten met het snuifje zout stijf en voeg de rest van de suiker toe. Klop verder tot een stevige mousse. Meng de eiwitten voorzichtig onder de dooiers. Zeef de bloem en meng onder het beslag. Meng er ook het amandelpoeder, cacaopoeder, bakpoeder, vanille-extract en de speculaaskruiden onder. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en giet het mengsel op de plaat. Strijk het glad met een paletmes en bak het biscuit ongeveer 20 minuten in de oven. Haal het biscuit uit de oven en laat het even afkoelen. Snij het vanillestokje overlangs in twee, haal de zaadjes eruit en roer ze onder de mascarpone. Voeg er ook de vanillesuiker bij en meng met de speculaaspasta. Bestrijk het biscuit met de mengeling van mascarpone en speculaas. Verkruimel een deel van de speculaaskoekjes en strooi ze over het biscuit. Rol het biscuit voorzichtig op en rol het vervolgens door de rest van de verkruimelde speculaasjes. Voeg voor de afwerking de vanillesuiker en de zaadjes van het vanillestokje bij de room en klop de room net niet stijf. Doe de room in een spuitzak en spuit hem zoals gewenst over het biscuit. Werk af met schilfers van de witte chocolade.

2. Budgetvriendelijke kerststronk met chocolade

Wie op het kerstmenu wil besparen, gaat voor dit heel eenvoudige recept met chocoladevulling. Bovendien is het ook veel sneller klaar.

Nodig: 6 eieren, 450 g pure chocolade, 750 ml room, 300 g kristalsuiker, 75 g cacaopoeder, 187,5 g bloem, 6 eetlepels melk, bakboter.
Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 200°C. Maak eerst de room van chocolade. Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de room samen met de suiker tot yoghurtdikte. Voeg er vervolgens de gesmolten chocolade aan toe. Spatel er het cacaopoeder nog onder en laat het mengsel ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast. Klop de eieren en de suiker luchtig au bain-marie. Haal het mengsel eruit en blijf het kloppen. Voeg er ook de melk aan toe, zodra het afgekoeld is. Zeef de bloem op de massa en roer tot een homogeen beslag. Neem wat keukenrol en smeer daarmee een bakplaat lichtjes in met bakboter en bestrooi ze met bloem. Giet het mengsel vervolgens op de bakplaat, strijk het een beetje open met een spatel en bak het biscuit ongeveer 10 minuten in de oven. Haal het biscuit van de bakplaat, laat het even afkoelen en snij het in 3 langwerpige stukken. Besmeer de kanten van elke plak biscuit met een laag chocoladeroom en zet ze op elkaar, zodat u een hoge balkvorm krijgt. Besmeer voor de afwerking de kerststronk helemaal met de chocoladeroom. Laat ten slotte ongeveer twee uur verder opstijven in de koelkast.

Nog enkele ideeën voor de afwerking
Tijdens de afwerking kunt u zich helemaal laten gaan om iets moois te maken van uw kerststronk. De opties zijn eindeloos: decoraties voor gebak (suikerfiguurtjes), poedersuiker (om sneeuw na te bootsen), chocoladeschilfers, ho-ho letters, zilveren parels… Het kan geen kwaad om helemaal ‘over the top’ te gaan!

Smakelijk!