HomeMijn geld beherenMaak uw eigen chocolade eieren voor Pasen!

Maak uw eigen chocolade eieren voor Pasen!

Wie aan Pasen denkt, denkt aan chocolade paaseieren. We smullen er allemaal graag van in de paasperiode. Uiteraard kunt u uw paaschocolade gewoon bij de bakker kopen en is er een overvloed aan chocolade eitjes te vinden in de winkels. Maar waarom zou u ze dit jaar niet eens zelf maken? Dat is zoveel leuker!

Zelf paaseieren maken is bovendien een originele activiteit om samen met de kinderen te doen tijdens de paasvakantie van 2017. We delen graag enkele eenvoudige recepten voor uw zelfgemaakte chocolade eieren.

Zo gaat u te werk

Chocolade paaseieren zijn er in alle maten en gewichten. U kunt uw eigen eieren dus ook zo groot of zo klein maken als u zelf wilt. Het makkelijkste is om siliconen vormpjes of mallen te gebruiken. Tegenwoordig vindt u ze ook in verschillende webshops en kunt u ze dus gemakkelijk online bestellen.

Benodigdheden:

  • 500 g melkchocolade of pure chocolade (koop chocoladerepen naar keuze)
  • Mallen voor paaseieren
  • Scherp mesje
  • Keukenthermometer

Bereiding:

  • Breek de chocoladerepen in stukken. Neem 375 g van de chocolade en smelt die 'au bain marie'. Hou als temperatuur 48 graden aan voor pure chocolade en 45 graden voor melkchocolade.
  • Zodra de chocolade op temperatuur is, kunt u de gesmolten chocolade van het vuur halen. Voeg er de overige 125 g chocolade aan toe.
  • Roer de chocolademassa tot een glad geheel.
  • Schep de gesmolten chocolade in de mallen. Schep een eerste laag en zet de mal even in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.
  • Doe vervolgens een tweede laag chocolade in de mal.
  • Herhaal dat proces nog een keer, zet de mal weer in de koelkast.
  • Als de vormpjes tot boven gevuld zijn en de chocolade hard genoeg is, is het tijd om de helften voorzichtig uit de mal te drukken.
  • Snij nu de randjes voorzichtig bij met een mesje. Bestrijk ze met wat warme chocolade.
  • Druk de twee helften voorzichtig tegen elkaar. Zo wordt de vorm van het paasei compleet.
  • Leg de eitjes nu terug in de mal en laat ze nog 10 à 15 minuten in de koelkast staan.

Paaseieren met pralinévulling

Als u liever geen paaseitjes van pure chocolade wilt maken, kunt u ook kiezen voor eitjes met een vulling. Pralinévulling bijvoorbeeld. Dat vinden uw kinderen vast even lekker. Die vulling is het lekkerst met melkchocolade.

Extra benodigdheden voor de vulling:

  • 125 g pure chocolade
  • 175 g schuimpjes met mokkasmaak
  • 1/2 liter slagroom
  • 2 eiwitten
  • 100 g gepelde hazelnoten
  • 1 blaadje gelatine

Bereiding van de eitjes:

Om chocolade eieren met een vulling te maken hoeft u slechts één laag gesmolten chocolade in de vormpjes te gieten. De chocolade aan de buitenkant wordt meteen hard. De nog zachte chocolade aan de binnenkant schept u er met een klein theelepeltje voorzichtig weer uit. Laat de chocolade nog even verder hard worden en neem de holle halve eitjes dan uit de mallen.

Bereiding van de vulling:

  • Laat het blaadje gelatine weken in een grote kom koud water.
  • Verkruimel de schuimpjes, rasp de pure chocolade en hak de nootjes fijn. Klop de slagroom zo koud mogelijk goed stijf.
  • Klop ook het eiwit volledig op. Spatel de verkruimelde schuimpjes, de fijngehakte nootjes en de geraspte chocolade door de slagroom.
  • Breng vier eetlepels water in een pannetje aan de kook. Neem het pannetje van het vuur, knijp het blaadje gelatine goed uit en roer het door het hete water.
  • Laat het gelatinewater even afkoelen en roer het snel door het slagroommengsel.
  • Schep door dat mengsel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit. Let op: nu niet meer kloppen!
  • Vervolgens schept u dat mengsel in de halve eitjes.
  • Smelt nu nog wat chocolade om de helften aan elkaar lijmen en laat nog even rusten in de koelkast.

Nog enkele ideeën

Wilt u uw zelfgemaakte paaseieren nog net dat tikkeltje specialer en persoonlijker maken? Smelt dan bijvoorbeeld wat witte chocolade en teken er patronen zoals stipjes of streepjes mee op uw eieren.

U kunt uw paaseieren ook vullen met een leuke, kleine verrassing. Denk bijvoorbeeld aan kleine paaseitjes of snoepjes of zelfs een klein speelgoedje. Zo hebben uw kinderen hun zelfgemaakte verrassingsei!