HomeSlim sparenLeve de kippen en compost!

Leve de kippen en compost!

Hebt u een tuin en houdt u van verse eieren? Waarom adopteert u dan niet een paar kippen? Naast verse eieren leveren ze u nog andere interessante diensten.

Een kip is een heel sympathiek, milieuvriendelijk en voordelig dier. In het seizoen legt ze dagelijks een ei. Afhankelijk van het ras en het klimaat kunt u rekenen op 100 tot 300 eieren per jaar per kip. Zo moet u niet meer naar de supermarkt voor eieren.

Een echte mestproducent

Dankzij uw kippen maakt u niet alleen overheerlijke omeletten. Ze verwerken ook uw groente- en fruitafval. Kippen eten bijna alles. Ze verorberen met plezier uw schillen en etensresten (ook vlees, charcuterie en kaas). Ze eten tot 150 kg organisch afval per jaar! Als u in uw gemeente betaalt voor de ophaling van gft, dan betekent dat een serieuze besparing. Vul die etensresten aan met een mengeling van granen en uw kippen zijn perfect gezond en gelukkig. Verzamel hun uitwerpselen. Het zijn uitstekende natuurlijke meststoffen voor uw (moes)tuin.

Een bondgenoot voor uw tuin

Kippen scharrelen de hele dag door. Laat hen vrij rondlopen in uw tuin. Ze maken komaf met (naakt)slakken, schadelijke insecten en mos. Laat ze wel niet in uw moestuin in de lente. Ze weerstaan niet aan jonge scheuten.

Wat hebben kippen nodig?

Kippen hebben niet veel nodig om zich goed te voelen:

  • Een kippenhok waarin ze hun eieren leggen en (op een stok) slapen. Als u op het platteland woont, sluit het hok dan ’s nachts af om hen tegen vossen te beschermen!
  • Een beetje gezelschap: een kip is niet graag alleen. Neem er minstens twee. Maar ook weer niet te veel. Anders krijgt u hun eieren niet op.
  • Aarde en gras: kippen moeten kunnen scharrelen. Reken op minstens 10 vierkante meter per kip.
  • Een evenwichtige voeding: een mengeling van granen, gft en insecten uit uw tuin.

Nadelen?

Buiten de ruimte die kippen innemen, zijn er maar weinig nadelen:

  • Kippen woelen de grond om. Geef hen dus voldoende ruimte als u wilt dat uw gras nog groeit.
  • Ze eten niet alles. Schillen van aardappelen, ajuinen, bananen, kiwi’s en citrusvruchten lusten ze niet. En de bladeren van rauwe prei, koolstronken en selder zijn zelfs giftig voor hen.

Wilt u op natuurlijke wijze al uw organisch afval verwerken? Dan hebt u toch nog een composthoop nodig. Gemengd met de uitwerpselen van uw kippen is dat uitstekende mest voor uw (moes)tuin.

Een laatste tip: zet er geen haan bij. De kippen hebben hem niet nodig om eieren te leggen. En zijn gekraai in de vroege ochtend zal u en uw buren snel op de zenuwen werken!