HomeSlim sparenLeuke dingen om te doen in de zon

Leuke dingen om te doen in de zon

De zon zorgt ongetwijfeld voor een goed humeur en geeft ons een flinke portie vitamine D. Vooral tijdens de zomervakantie kunt u volop van de zon genieten, mits voldoende zonnebescherming!

Hier alvast enkele leuke dingen om te doen met uw kinderen bij goed weer.

Eén ding is zeker: genieten van de zon is heerlijk, maar doe dat op een veilige manier. De zon verspreidt namelijk ultraviolette stralen en die kunnen onze huid verbranden. Op die manier raken huidcellen beschadigd en dat kan op lange termijn zelfs huidkanker veroorzaken. Kinderen zijn extra kwetsbaar, want hun huidcellen zijn nog volop in de groei. Daarom is voldoende zonnebescherming uiterst belangrijk. Met bescherming bedoelen we niet alleen een zonnecrème met een hoge factor, maar ook een petje of hoed, een T-shirt en een zonnebril houden schadelijke stralen deels tegen.

Zijn u en uw kinderen voldoende beschermd?

Dan kunnen jullie genieten van deze leuke activiteiten. 

 1. Waterspelletjes

Kunnen u en uw kinderen wel wat afkoeling gebruiken? Waterballonnen gooien is de geschikte activiteit voor een leuke spelletjesnamiddag. Of hou een gevecht met waterpistolen. Kent u waterflessenvoetbal al? Vul enkele flessen met water, wie ze het eerst allemaal omver trapt met een bal is de winnaar.

 1. Bootje varen

Wat dacht u van een boottochtje? Verschillende steden zoals Gent en Namen, hebben toeristische plezierboten op het programma. In recreatieve openluchtdomeinen kunt u meestal gaan watertrappelen. Of maak het nog actiever met een afvaart van de Lesse per kajak.

 1. Pretpark

Over openluchtdomeinen gesproken. Tijdens de zomervakantie mag een uitstap naar een pretpark niet ontbreken. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van recreatiedomeinen en pretparken in België.

 1. Zandkastelen bouwen

U hoeft er niet speciaal voor naar de kust te rijden: plaats een zandbak in de tuin en voorzie enkele leuke attributen zoals emmertjes, figuurtjes en een schop. Goed voor uren speelplezier met de kleinsten. Bij hevige zon vergeet u de parasol beter niet.

 1. Picknicken

Bereid samen met de kinderen wat lekkers voor: gezonde boterhammen, fruitsla, … en vul een hele picknickmand. Zoek ’s middags een leuke plek uit in het park of in uw tuin waar u een fijne picknick kunt houden.

 

Nog meer inspiratie nodig?

Wat dacht u van:

 1. Bloemen plukken: maak er een mooi boeket of bloemenketting mee.
 2. Samen door grassproeiers lopen
 3. Een bezoek aan de dierentuin (lijst van alle dierentuinen in België
 4. IJsjes maken: vul ijsblokhouders met Cola, Fanta, … en laat gedurende twee uurtjes hard worden in de diepvries
 5. Trampolinespringen in de tuin met een sproeier ernaast

 

Extra tips om veilig te zonnen

 • Vermijd de zon tussen 11u en 15u. Op dat moment van de dag zijn de zonnestralen het felst en zoekt u beter met uw kinderen de schaduw op. Verder kunt u u de momenten in de zon best tot kortere periodes beperken.
 • Laat uw kinderen nooit in natte kleren rondlopen. Droog uw kind altijd goed af na een duik in het water en trek het iets droogs aan.
 • Geef het goede voorbeeld! Kinderen doen vaak volwassenen na, denk dus ook aan uw eigen zonnebescherming.