HomeSlim sparenLagere verzekeringspremie dankzij preventief autorijden

Lagere verzekeringspremie dankzij preventief autorijden

Uw verzekeringspremie verlagen door een extra cursus preventief autorijden? Het kan. We spraken met Kristien Strobbe, verantwoordelijke Rijschool Sanderus en Mobi+.

Uw schadeverleden en dus ook uw rijgedrag beïnvloeden uw verzekeringspremie. Sommige verzekeraars geven immers een korting, als u een bijscholing preventief autorijden hebt gevolgd. Volgde u al een erkende cursus? Informeer dan zeker eens bij uw verzekeraar of u recht hebt op zo’n korting.

Wat is ‘preventief rijgedrag’?

“Preventief autorijden houdt in dat u verantwoord en bewust deelneemt aan het verkeer. Vroeger spraken we over ‘defensief’ autorijden. Maar de term ‘defensief’ kende vaak een negatieve bijklank, vooral bij jongeren. ‘Preventief’ betekent dat u de gevaren op de weg kunt inschatten. Enerzijds door zelf geen fouten te maken en anderzijds door de fouten van andere weggebruikers tijdig op te merken en gepast te reageren. Dat betekent ook dat u voortdurend rekening moet houden met de verkeersomstandigheden zoals het soort wegdek (nat of droog), spitsuren, of het al dan niet donker is, enz. Een ander belangrijk aspect van preventief autorijden is de juiste remtechniek. Wie op die zaken let, verlaagt  het risico op een ongeval.” 

Belangrijkste oorzaken van auto-ongevallen?

“Overdreven snelheid staat op nummer één: we nemen te veel risico’s in het verkeer. Wie te laat vertrekt, probeert die tijd in te halen. Maar zo gebeuren er fouten: ze halen in over een volle lijn, rijden door een oranje stoplicht, … . Daarnaast rijden we niet alleen veel te snel, maar ook veel te kort achter de auto voor ons. Een veilige afstand is belangrijk om te kunnen anticiperen in het verkeer.”

“Vooral dertigers raad ik aan extra te letten op een preventieve rijhouding in het verkeer. Ze rijden al een tiental jaar met de auto en denken te snel dat ze alles al kunnen en meegemaakt hebben. Ze nemen daardoor te veel risico en bovendien zijn ze het verkeersreglement een beetje vergeten. Wie het reglement kent, maakt minder fouten. Uw geheugen opfrissen is de boodschap.”

Hoe beïnvloedt preventief rijgedrag uw autoverzekering?

“Onlangs was er een klant die van de verzekeringsmaatschappij twee lesuren extra preventief autorijden moest volgen, omdat ze twee keer in korte tijd bij een ongeval betrokken was waarbij ze zelf in fout was. Door die lessen te volgen zou haar bonus-malus minder fel stijgen. Een erkende bijscholing volgen kan u soms helpen aan een korting op uw verzekeringspremie. Informeer u bij uw verzekeraar welke cursussen zij daarvoor erkennen.”

Preventief rijgedrag: praktische tips

  1. Het begint al voor u vertrekt en u de sleutel nog maar in het contact steekt: kijk na of er geen lichtjes blijven branden, omdat er bepaalde defecten aan de wagen zijn.
  2. Kijk maandelijks uw bandenspanning na. Rijdt u met een te lage bandenspanning en is het wegdek niet zo goed, dan hebt u minder grip op de baan. Bovendien verbruikt u zo meer brandstof.
  3. Let op uw stuur- en zithouding: staan de spiegels goed? Er is altijd een dode hoek. Maar door uw spiegels goed af te stellen, verkleint u die hoek.
  4. Pas uw snelheid aan de omstandigheden aan: het wegdek, verblindend zonlicht… en probeer verloren tijd niet in te halen.
  5. Hou voldoende afstand, zodat u altijd kunt uitbollen of anticiperen op andere weggebruikers.
  6. Hanteer de juiste remtechniek: laat eerst uw gaspedaal los, zodat het brandstofverbruik terugvalt, maar ontkoppel niet meteen. Bol even uit (hou daarvoor voldoende afstand). Rem tot u aan 1000 toeren komt en ontkoppel daarna pas. Door eerst de koppeling in te trappen, maakt u de remafstand immers langer.