HomeSlim sparenLaat de kou uw energiefactuur niet de hoogte in jagen

Laat de kou uw energiefactuur niet de hoogte in jagen

De winter staat voor de deur, de temperatuur daalt en de thermostaat wordt hoger gezet. Bespaar op uw energiekosten door de verwarming lager te zetten zonder kou te lijden!

Uw verwarming een graadje lager zetten resulteert in een mooie besparing op uw energiefactuur. Allemaal goed en wel, maar hoe houdt u uw woning dan warm? Enkele eenvoudige tips.

Warmte binnen, kou buiten

Laat bij valavond uw rolluiken naar beneden. Rolluiken houden voor een groot deel de tocht tegen die langs kiertjes en spleten binnenkomt.

Hebt u geen rolluiken, dan kunnen gordijnen ook dienst doen om de kou buiten te houden. Er ontsnapt veel warmte via de ramen en dikke gordijnen kunnen dat verlies verminderen.

Zorg ervoor dat uw gordijnen de juiste afmetingen hebben:

  • qua breedte moet het gordijn het hele raam bedekken met wat extra stof links en rechts;
  • qua hoogte is het belangrijk dat het gordijn het hele raam bedekt, maar niet over een radiator hangt die eventueel onder het raam staat.
     

Warmte weerkaatsen

Veel van de stralingswarmte die radiatoren afgeven, gaat verloren als die geplaatst worden tegen een buitenmuur of tegen een muur die grenst aan een onverwarmde ruimte.
 

Plaats daarom radiatorfolie op de muur achter de radiator. De folie weerkaatst de stralingswarmte en stuurt de warmte weer de kamer in.

 

Warm interieur, warm gevoel

Ook het interieur beïnvloedt de gevoelstemperatuur. Zo geven dikke tapijten een warm gevoel aan de voeten en dragen ze bij tot de isolatie van de kamer.

De inrichting en de kleuren van de kamer hebben ook invloed. Onderzoek heeft aangetoond dat gezellig aangeklede ruimtes in warme kleuren een warmere gevoelstemperatuur geven dan spartaans ingerichte kamers in koude kleuren.

 

Alle beetjes helpen!

Ook met kleine ingrepen kunt u de temperatuur van de kamer verhogen.

Laat uw oven na gebruik afkoelen met de deur open bijvoorbeeld. De restwarmte verwarmt de keuken, gratis.

Een paar kaarsjes laten branden is niet alleen gezellig; kaarsen geven ook warmte af en geven bovendien licht. Zo kunt u een extra lamp uitdoen en bespaart u op uw energiefactuur.

Extra tips:

  • Draag ook binnen een dikkere trui.
  • Koud? Neem eens een warm voetbad, u zult het sneller warm krijgen dan door de verwarming hoger te zetten.
  • Kijk tv onder een dekentje. Lekker gezellig en de thermostaat hoeft niet omhoog.
  • Hou uw radiatoren vrij. Zorg ervoor dat er geen zetels vlak voor de verwarming staan, anders kan de warme lucht niet optimaal circuleren.
  • Zet een spaarkop op uw douche: uw waterverbruik daalt met minstens 30% en u hebt bijgevolg ook minder warm water nodig.