HomeVoordelig lenenKwaliteit, betrouwbaarheid, prijs: de ene auto is de andere niet

Kwaliteit, betrouwbaarheid, prijs: de ene auto is de andere niet

Ik wil profiteren van het Autosalon om een nieuwe auto te kopen. Hoe maak ik een goede keuze?

Als u een nieuwe auto koopt, gaat u niet over een nacht ijs. Eerst en vooral omdat het om een serieus bedrag gaat. Maar ook omdat u zich engageert voor enkele jaren, als u een autofinanciering aangaat.

 

Een nieuwe auto? OK, maar van welk merk?

Vandaag behoren veel automerken tot dezelfde groep (Peugeot en Citroën bijvoorbeeld of VW, Audi, Seat en Skoda). Andere hebben belangrijke samenwerkingsverbanden (zoals Renault en Nissan) of een gemeenschappelijk ‘platform’. Toch heeft elk merk nog altijd zijn eigen reputatie, zijn sterke en zwakke punten. Bepaalde merken staan bekend om hun betrouwbare motoren, andere voor het zitcomfort, nog andere voor hun wegvastheid. Daarover leest u alles in automagazines of op autosites.

Aankoopprijs en doorverkoopwaarde

Het is geen geheim: bepaalde auto’s zijn gewoonweg duurder. Maar staar u niet blind op de aankoopprijs. Sommige merken hebben een uitstekende doorverkoopwaarde. Als u nu al weet dat u uw auto over enkele jaren verkoopt, hou er dan zeker rekening mee. Surf eens naar een site voor tweedehandswagens en kijk hoeveel uw droomauto vandaag waard is. U kunt ook een leasingofferte voor particulieren vragen. De maandelijkse huur wordt berekend op basis van de doorverkoopprijs, die de leasingmaatschappij na afloop van het contract nog hoopt te krijgen.

Hybride, diesel of benzine?

Een andere belangrijke vraag is het type brandstof. Diesels en hybride modellen mogen dan wel duurder zijn bij de aankoop, ze verbruiken wel minder. Alles hangt af van het aantal kilometers dat u jaarlijks aflegt.

  • Benzine: interessant als u minder dan 20.000 km per jaar rijdt.
  • Diesel: de hogere aankoopprijs en hogere onderhoudskosten worden gecompenseerd door een lagere brandstofprijs en lager verbruik. U moet meer dan 20.000 km per jaar doen om de meerprijs eruit te halen.
  • Hybride: hybride auto’s zijn een pak duurder. De besparingen dankzij de elektrische motor zijn pas voelbaar als u meer dan 35.000 km per jaar rijdt.

En elektrische auto’s? Die blijven nog heel duur. Zeker omdat de premie in januari 2013  afgeschaft werd. Bovendien zijn ze door hun beperkte autonomie eerder beperkt tot gebruik in de stad

Een garantie? Ja, maar welke?

Een ander element is de fabrieksgarantie. Controleer goed wat gedekt is en voor hoelang!

En de banden?

Laatste belangrijk detail: sommige modellen zijn uitgerust met minder courante banden. Het kost heel wat geld om ze te vervangen. Kijk de maat na. Die vindt u in de technische specificaties. Neem eens een kijkje op de sites van bandencentrales. U zult het snel weten!
Vergeet tot slot niet om een stel winterbanden op te nemen in uw offerte. U kunt misschien goede zaken doen. Bovendien mag u die kosten meenemen in uw autofinanciering!

Stel uw vraagBekijk alle vragen